Posted on:

GaoYao Clubhouse

Schmidt Hammer Lassen Architects

Shared By

Sara Johnson





  • Thomas Chow Architects
  • Structural Engineer: Drees & Sommer

Year Completed

View all (6) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS (March 7, 2016):

Schmidt Hammer Lassen Architects has broken ground on a clubhouse and gallery in the mountainous district of GaoYao, 100 kilometres West of Guangzhou. The project, that sits in the centre of a lake, will act as a pavilion for a new development of exclusive villas at the base of the nearby mountain. The design focuses on space, light, view and programme. The sculptural project was designed in collaboration with a Feng Shu Master to respect angles of approach and its location on the site.

The concept for the design derives from the project’s position at the heart of the site and is intended to enhance the views of the surrounding mountains, sky and water. Three distinct spaces come together under one unifying roof each with open panoramas across the water to the lush green landscape in all directions. Its sculptural presence and qualities are marked by a calligraphically simple gesture.

The project sits on the edge of a weir with visitors approaching the clubhouse via a narrow pedestrian bridge. The different spaces step together with the change in level making the building an integrated part of the lake, where terraces extend out from the interior as panoramic rooms.

The organisation of the clubhouse is clear and simple. The building is divided into the main different functions - a grand art lobby, a sales suite and a lounge. The spaces connect in a linear progression leading through the pavillion with all spaces having different relations and views to the surroundings. The roof surface becomes a 5th façade giving the pavillion a different appearance on all sides.

Internally the space is completely column free with all structure concealed within the external walls and glazed panoramic windows.

The organizational clarity of the building is enhanced by a limited palette of materials. A light oak floor connects the whole interior while the exterior is clad in vertical panels of grey granite reflecting the sun and the movement of the water.

The teaching of Fengshui organises the orientation of the building in the optimal angles for entrances at 120, 240 and 345 degrees, which is supporting the twists of views and dynamics of the plan.

The project is expected to complete in early 2017.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X