Project

Posted on:

GH-45943941

BUBE

Shared By

dmadsen, hanley wood, llc


Project Name

GH-45943941

Project Status

Concept Proposal

Year Completed

2014

Client/Owner

Guggenheim Helsinki


Type

Cultural

View all (2) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The Design for the Guggenheim, both by its compact polygonal shape and restrained height, helps to retain the integrity of the existing site by respecting the open character of the harbour and park. Main public functions are situated on the ground level, minimising backside areas and encouraging visitors to loop around the museum and continue into the park. The strong and compact polygonal shape is wrapped in a vitreous skin, which creates fuzziness and openess. At night, a multi-layered facade of various forms of glass reflects and diffuses the light such that the Museum itself becomes an urban lantern.

The layout of the exhibition space mirrors the concept of the Guggenheim to present only temporary exhibitions. It ”blurs” the distinction between the perceived informality of a “Kunsthalle“ and the formality of a traditional Museum. The character of the space alternates between clinical “white cubes“ and informal spaces with openings.

Guggenheim Helsinki Honorable Mention
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X