Project

Posted on:

Glasgow School of Art

Steven Holl Architects

Shared By

dmadsen

Location

Glasgow

Client/Owner

Glasgow School of Art

Consultants

  • JM Architects
  • Structural Engineer: ARUP
  • Landscape Architect: Michael Van Valkenburgh and Associates

Size

11,250 sq. meters

Type

Education
View all (15) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

We aim for a building in complementary contrast to Charles Rennie Mackintosh's 1909 Glasgow School of Art - forging a symbiotic relation in which each structure heightens the integral qualities of the other. We envision a thin translucent materiality in considered contrast to the masonry of the Mackintosh building - volumes of light which express the school's activity in the urban fabric embodying a forward-looking life for the arts.

This project's unique interior and exterior forces on the design are the catalysts for creating a new 21st century model for the art school. Working simultaneously from the inside out - engaging the functional needs and psychological desires of the program - and the outside in - making connections to the city campus and relating to the Mackintosh building opposite - the design will embody the school's aspirations in the city's fabric.

The new Glasgow School of Art building's special site, on top of one of Glasgow's Drumlins and opposite one of the United Kingdom's greatest works of art and architecture, offers unique potential to transform the GSA's presence in the city to a 21st century vibrant, cutting-edge art school that simultaneously values continuity with history.

Mackintosh's amazing manipulation of the building section for light in inventive ways has inspired our approach towards a plan of volumes in different light. We see the studio/workshop as the basic building block of the building. Spaces have been located not only to reflect their interdependent relationships but also their varying needs for natural light. Studios are positioned on the north façade with large inclined north facing glazing to maximize access to the desirable high quality diffuse north light. Spaces that do not have a requirement for the same quality of natural light, such as the refectory and offices, are located on the South façade where access to sunlight can be balanced with the occupants needs and the thermal performance of the space through application of shading.

"Driven voids of light" allow for the integration of structure, spatial modulation and light. The "Driven Void" light shafts deliver natural light through the depth of the building providing direct connectivity with the outside world through the changing intensity and color of the sky. In addition, they provide vertical circulation through the building, eliminating the need for air conditioning.

Along the South elevation, at the same height as the Mackintosh main studios, a landscape loggia in the form of a Machair gives the school an exterior social core open to the city. The natural vegetation with some stone work routes the water into a small recycling water pond which will reflect dappled sunlight onto the ceiling inside.

A 'Circuit of Connection' throughout the new GSA encourages the 'creative abrasion' across and between departments that is central to the workings of the school. The open circuit of stepped ramps links all major spaces - lobby, exhibition space, project spaces, lecture theater, seminar rooms, studios, workshops and green terraces for informal gatherings and exhibitions.

For more information, please visit http://stevenholl.com/project-detail.php?type=educational&id=111&page=0

To view a webcam showing the Glasgow School of Art's construction, please visit http://www1.gsa.ac.uk/campusredevelopment/content/default.asp?page=s21_1
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X