Posted on:





  • Civil Engineer: DBS Structural Engineers
  • General Contractor: P & P Construction
  • Other: London Building Control

Project Status

View all (8) images

Project Description


The London butterfly roof returns to non-conformist Stoke Newington.
The London roof is fast disappearing! As people don’t move and improve their house by converting the roof space the distinct parapet line is no longer protected.

Keen to avoid the mundane lean to extension, the new rear extension is a modern interpretation of the traditional London Roof. The butterfly roof provides a enlivened architectural language to the rear of a mid-terraced house in North London. The dynamic roof form is expressed internally as exposed untreated timber joists and provides a dynamic architectural feature and natural warmth to the new lounge space, which has moved to the rear of the house.

As part of the refurbishment works, the entire ground floor has been reconfigured. The kitchen has been moved from the rear of the house and relocated between the new lounge room and the dining room, which has moved to the bay fronted room overlooking the street.

A new large galley kitchen now provides an open plan connection between the new lounge room and the dining room. The dining room is now perfectly orientated for breakfast with the sun rising from the east. To the west, a large hexagonal glass window frames views of the small garden and the setting sun in the evening.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X