Posted on:

Herrington Recovery Center

reThink Wood


Rogers Memorial Hospital


  • Other: TWP Architecture
  • Structural Engineer: Pujara Wirth Torke, Inc.
  • General Contractor: VJS Construction Services

Project Status


Year Completed



21,000 sq. feet
View all (4) images

Project Description

When patients arrive at the Herrington Recovery Center, a residential facility for alcohol and chemical dependency treatment, their needs are pretty specific. They need privacy and confidentiality. They need to feel safe and comfortable. Mostly, however, they need what Herrington’s clinical services manager Mickey Gabbert calls a serene and spiritual environment.
So when architects designed the new structure, a 21,000-square-foot, 20-bed treatment center for executives and business professionals, it was an obvious choice to use wood.
Designed to blend harmoniously with the lakefront setting, the three-story structure combines natural materials with scenic views to create a tranquil recovery environment. For example, the design and construction team used natural cedar and stained wood to create warmth both inside and out. Wood ceilings and soffits in the recreation room and entrances to sleeping rooms brought warmth to the space, helping patients feel more comfortable. Exposed glued laminated timber (glulam) beams allowed for soaring ceilings and clerestory windows provided natural light. Wood floor systems created a comfortable and forgiving surface underneath.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X