Posted on:

Hicks Orthodontics

BarberMcMurry architects

Shared By


Project Status



6,800 sq. feet
View all (2) images

Project Description


An orthodontic practice sought to expand its presence into an under-serviced rural location near several schools, two major interstates, and along a major vehicular route. The building is anchored on each end with the Waiting Area to the north and Operatory to the south. The volumes are connected via a patient circulation spine with support functions plugging in along its length. This arrangement allows for the organization of sequential functions, such as low brick-clad consultation “bars” to be placed along the spine for optimized efficiency. Waiting area provides a high volume glass “front door” as well as ample natural light. The Operatory takes advantage of vegetated views giving the space the feeling of floating within the trees. The design utilizes a limited palette of glass, metal, wood, brick, and concrete. The two board-formed concrete walls within Waiting and Operatory block views of the gas station and define the end of the patient circulation spine. To further enhance the connection to the outdoors, the interior wood ceilings and concrete walls penetrate the glass storefront to dematerialize the exterior plane.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X