Posted on:

Hospital of the Sea


Shared By



ASL Napoli 1 Centro


  • General Contractor: PFP Partenopea Finanza di Progetto Gruppo Astaldi S.p.A
  • Structural Engineer: Engineer Biagio De Risi

Project Status


Year Completed



38,750 sq. feet
View all (13) images

Project Description


The outcome of a project developed by the architecture firm IaN+, the new reception areas of the Ospedale del Mare in Naples, Italy were opened in March 2015. A new public square joins the city to the hospital accompanying people inside a building which distributes the access and service functions around a bright entrance hall split over three levels.

The project to create the reception areas of the Ospedale del Mare in Naples was developed by the architecture firm IaN+, founded in 1997 in Rome by Carmelo Baglivo, Luca Galofaro and Stefania Manna. Always involved on the theoretical level and in the practice of architecture, IaN+ distinguished itself in the construction of a multidisciplinary research path that made it known on the international scene.

Commissioned in 2004, IaN+ interpreted the guidelines provided by the national hospital model prepared by the architect Renzo Piano in 2001 on the request of the then Minister of Health Umberto Veronesi. The layout provided for the presence of a specific reception area dedicated to daily life that would contemplate a set of environmental solutions aimed at helping the sick, and likewise their relatives and the staff, to feel good psychologically. After the works started in 2006 the construction site experienced a long period of interruption which was finally resolved with the contract being given to Astaldi Spa.

The project by IaN+ concerns a public square and an entrance hall that integrates different reception services, completed last March, as well as a system of distribution paths giving access to the hospital, currently under construction. The system of reception spaces in the new Ospedale del Mare in Naples is immediately evident due to the presence of a large round volume and exterior surfaces clad with colored panels of fiber-reinforced concrete and glass. This is the entrance hall, which is directly accessible from the metropolitan areas through a square positioned linearly along the main access road until it expands in correspondence with the hall. The paving of the square distinguishes an area next to the road, where industrial paving with a resin coating and “green Alps” pebbles has been used, from one that is more protected, characterized by lighter colored large slabs of concrete and natural aggregates. The two areas interconnect according to a variable geometry that includes the benches and creates a sort of artificial landscape from which metal shelters emerge along with the trees.

The hall offers visitors the perception of a large and dynamic space which exploits the circular form to distribute a multitude of functional and service areas around the main paths. The direction of the path that leads from the hall to the hospital is rotated by 30 degrees with respect to the entrance doors. The placement of the escalators that connect the lower levels of the hall emphasizes the same direction. The slim metal pillars with a circular section disregard the regularity of the structural framework and are positioned freely in the space. The entire volume, which is divided into three floors, is filled with the light that filters through the curtain of colored glass imbued with blue and green tones, and with the light that, thanks to three large circular and axially offset openings that pierce the roof and the floors, obliquely permeates all levels of the hall.

This design by IaN+ highlights some of the most characteristics themes of the path the firm has described over the past few years through a vast series of projects, many of which have won international competitions. The identification of a formal solution achieved through a slight geometric and conceptual distortion. The reflection on public space. The search for a second nature of artificial landscapes. The material textures which, starting from the construction solutions, characterize the surfaces and the light that hits them.

The research and experimentation, which IaN+ has demonstrated since its first projects and has been able to keep alive over the years, are confirmed in the creation of the reception areas of the Ospedale del Mare in Naples.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X