Posted on:

House 19

Jestico + Whiles



Heinz Richardson


  • SK Contracts Management
  • Structural Engineer: Ellis & Moore
  • Other: Be Green Systems
  • Other: XCO2 Energy

Project Status



2,637 sq. feet
View all (5) images

This project is on the longlist for the RIBA 2016 House of the Year Award.

Project Description


House 19 is designed as a two-story dwelling. However, careful consideration has been given to the impact of the building on the site by expressing the two storys on the north east elevation, and reducing the height on the southern elevation to a single stor3y by means of an eccentrically pitched roof form. The advantage of such a form is that it minimizes the impact on the adjoining property to the south. And the southernmost roof can be used to maximise the incorporation of photo-voltaic cells both now and in the future - integration is subtle and elegant. The sustainability strategy is well thought through and works (ground source heat pump, earth tube vent system, low U-values) without resorting to a room full of technology.

It has a planted ecology roof which will be a visual amenity when seen from the properties on the west side.

From the moment of arrival, you sense the quality of what lies within: the beautifully detailed corten canopy and the flint work are exceptional. This is a house with many layers that are gradually revealed. The architect/client has evidently lived and breathed this project but has exercised incredible rigor and control. Everything is considered. The views are composed and well-considered, the quality of light is superb and the sense of proportion results in a series of spaces that are inspiring. One suspects that this is a building that reveals more and more upon examination.

This is a local and collaborative building – everyone who has been involved has given their best. It is mature architecture that does not need to shout. It is modest like its client/architect yet achieves serenity and is joyous. This is the antithesis of coffee table architecture – it works brilliantly for its occupants – and it definitely needs to be experienced. The jury unreservedly loved this house.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X