Posted on:

House Abo

Nico van der Meulen Architects




Project Status


Room or Space

Architectural Detail



View all (39) images

Project Description

When Nico van der Meulen Architects was called in to redesign an outdated brick face house in Limpopo, the most obvious factor to take into account was the excessive heat. This particular project would require specialised treatment to ensure that all the additions and alterations were suitable for the hot conditions.
The client’s brief was as follows: to redesign and style the living and entertainment areas of the house, giving it a more modern and attractive look. In the end, what was once an average single storey 343 sqm house was transformed into an impressive double storey 494 sqm house.
Naturally, the climate influenced most of what was implemented in the design; large expanses of opening glass were chosen to allow in as much natural light as possible without inundating the house with sun all year around; the well insulated lightweight structure of the whole house ensures that it cools down quickly in the evenings; whilst the water features serve as a natural cooling system. Steel, one of the chosen materials for the house, was also used in varied forms for thermal control.
The living room was opened up to create a double volume area. The frameless folding doors in the living room add to its open feel, as the house can double up into a veranda when the doors are pulled back. Connecting the lower and upper area is the uniquely designed staircase, which was anchored into a buried six cubic meter concrete block to give it a floating appearance. Enhancing the visual appeal of the staircase are its floss hanging pendant lights, leading the eye vertically towards the double volume ceiling-the end result is a pleasing integrated area.
The bridge that runs over the swimming pool leads to the bedroom wing of the house, which was opened up to include vast expanses of glass. The glass sliding doors situated on both sides of the bedroom allow constant draught ventilation. These doors were also fitted with horizontal shutters made of steel to control the sun.
The use of exterior louvers influenced the design of the horizontal groove lines on the double volume plaster wall in the dining room, this added character to the originally dull wall. To further enhance this wall, horizontal ledges with a built in fireplace and selected works of art were also featured. The paint colours were carefully selected to complement one another, whilst the rusted corten steel adds creative interest.
The horizontally slatted timber wall encapsulates the swimming pool patio/braai area. The wall also wraps up to the underside of the beautifully lit ceiling, which reflects back onto the black painted swimming pool. This creates the illusion of an enclosed space.

The house was furnished to not only compliment the architecture and interior design, but also the client’s request for minimalistic opulence. The furniture was supplied by Molteni and C, Floss, Kundalini and Royal Botania outdoor furniture.
To achieve the desired outcome, the architects had to step in and train the local builders, because they were unfamiliar with the chosen building system.
The architect’s in-house interior design department, M Square Lifestyle Design, run by Phia van der Meulen, was responsible for the interior design. The entire team involved in this project, along with client, was extremely pleased with the end result.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X