Project

Posted on:

House in Koidu Village

Kadarik Tüür Arhitektid

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

House in Koidu Village

Project Status

Built

Size

1,689 sq. feet

Client/Owner

Tarmo Hillep


Team

  • Printsiip OÜ
  • Villi Kirjanen


View all (6) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The one-story high building is located in Saue parish Koidu village in a private housing area. The geometry of the house is inspired by the plot itself and the movement of the sunlight to catch as much warm southern and western sunlight as possible. The building is a shape-shifter offering different views from every angle. The main building was erected on the western side of the area while the grill house stands on the east side of the plot inside a small hill and acts as an echo of the main building. Between these two volumes, an inner rectangular courtyard is created with golden ratio proportions. The landscape protects the yard from the traffic noise and offers privacy. Spacious living room, with a height up to 6 meters, is located on the western side of the building and opens into both south and west. The living room is tightly connected with the terrace outside. The shape of the terrace is also created to follow the sun and catch as much southern and western light as possible. There is a chance that a neighboring house will block the western sunlight in the future. To maintain the access of the valuable evening light into the living room, a special sun window is created higher from the eye-level. Main parts of the constructions are made out of stone and laminated wood. The facades are covered with painted larch wood.

This copy has been edited for clarity.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X