Project

Posted on:

Ienova Corporate Offices

Sordo Madaleno Arquitectos

Shared By

Sordo Madaleno, Sordo Madaleno Architects


Project Name

Ienova Corporate Offices

Project Status

Built

Year Completed

2014

Size

2,204 sq. meters




Type

Office

View all (11) images

Project Description

Located on floors 24 and 25 of a high-rise building on one of Mexico City’s major avenues, Sordo Madaleno Architects was entrusted to design 22,809 m2 of IENOVA’s Corporate Offices.

The general layout was planned with two corridors for different flows of people: one for visitors located near the nucleus and the other for employees closer to the façade. The intermediate elements between the two corridors comprise a series of spaces contained between wood and glass screens, accommodating small groups of private offices. The interior screen or façade accompanying the visitors’ corridor has an organic shape with a thin curving ribbon of transparent glass set in solid wood, with the aim of blocking the view from the hallway and providing privacy in either direction.

The screen accompanying the employees’ corridor maintains the same concept but in the inverse sense, being made wholly from curved glass with curved details and organic shapes in wood. This effect allows natural light into the private offices. The curved geometry of the building generates a vanishing perspective along the hallways, creating a sense of mystery on the journey down the corridor and a visual effect making distances appear shorter.

A sculptural spiral staircase connects the two floors of the corporate offices.

The lighting is designed to be indirect, achieving a diffuse and warm effect to meet the required level of light when natural light is limited. The palette of colors chosen generate a sober and elegant environment desired by the company. They are neutral and warm colors that preserve the modern touch in order to provoke a feeling of homeliness.

The main access to the corporate offices is through a curved wall where the geometry prevents a direct view of the reception from the lobby elevator. It was designed this way in order to make the reception area a discovery, in line with the same design concepts in place within the offices.

There are four meeting rooms around the reception area with different finishes and dimensions, a large closed room and three smaller ones.

The north side incorporates a large boardroom behind an imposing curved stone wall. It offers stunning views, a private dining room and versatility in its spatial configuration. The doors of all the rooms were constructed with solid wood for acoustic purposes.

The general dining room has a beautiful panoramic view under a pergola ceiling. Neutral colors are maintained, but on this sole occasion orange accents are incorporated into some items of furniture in order to generate a more relaxed feel for this space.

Architectural Project: Sordo Madaleno Arquitectos
President: Javier Sordo Madaleno Bringas
Architecture Leader: Javier Sordo Madaleno de Haro
Media & Marketing: Rosalba Rojas, María Luisa Guzmán
Interior Design: Sordo Madaleno Arquitectos
Interior Director: Nadia Borrás
Interior Manager: Miguel Ángel Peña
Project Manager: Jones Lang Lasalle
Electrical Engineering: Cien Acres
Air Conditioning Engineering: IP Diseños
Systems & Special Engineering: Innovative Designs
Hydrosanitary Engineering: IHS Instalaciones Hidráulicas Sanitarias
Lightning Consultant: Luis Lozoya
Construction: ATXK
Photography: Jaime Navarro
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X