Project

Posted on:

John Jay College of Criminal Justice

Skidmore, Owings & Merrill

Shared By

Suren

Client/Owner

City University of New York, John Jay College of Criminal Justice, Dormitory Authority of the State of New York

Consultants

  • Skidmore, Owings & Merrill - Mustafa K. Abadan
  • Skidmore, Owings & Merrill - T.J. Gottesdiener
  • Turner Construction Co.
  • Structural Engineer: Leslie E. Robertson Associates
  • Vertical Transportation Jaros Baum & Bolles
  • GPR Planners Collaborative
  • Civil Engineer: Langan Engineering & Environmental Services
  • Geotechnical Engineer: Langan Engineering & Environmental Services
  • Lighting Designer: SBLD Studio
  • Scott Blackwell Page Architect
  • Landscape Architect: Quennell Rothschild & Partners
  • Romano Gatland
  • Shen
  • Milson & Wilke
  • Lebowitz Gould Design
  • Ingersoll Rand
  • S.D. Keppler & Associates
  • Lerch Bates
  • Development Consulting Services
  • RPO
  • AccuCost Construction Consultants
  • Turner Construction Co.
  • Eduard Hueber

Project Status

Built

Year Completed

2012

Size

625,000 sq. feet

Type

Education
View all (19) images

Project Description

Education Projects
2012 Annual Design Review
Skidmore, Owings & Merrill

New York’s John Jay College of Criminal Justice has been faced with fortunate pressures: surging enrollment and the changing technologies of criminal justice and education. Yet, for years, students and staff continued to work out of several disjointed buildings in Midtown Manhattan. That changed in 2007, when the school broke ground on a new Skidmore, Owings & Merrill (SOM)–designed structure that would not only increase the school’s space, but also unify its campus, all while providing sorely needed space for student life, auditoriums, lecture halls, and the technological setup for a 21st century school.

The existing academic building sits on the opposite end of the block and the other side of the street from the school’s historic Haaren Hall, so SOM designed a city-block-length elevated landscaped area as a way to connect the disparate buildings and grade changes in a cogent circulatory system. At the site’s western terminus, SOM included a tower for academic departments and science facilities—a distinctive building, but also one that responds to its context. The steel frame is clad in glass with aluminum fins, which not only cut solar gain, but also customize the building’s finish. On one face, silver-specked mica-flake paint melds with the glass towers along the building’s western edge, while red-dotted silk screens on the eastern façade correspond to the school’s Haaren Hall brick cladding.

“The skin of the building is very successful in terms of being a system, on the one hand, but also creating a lot of variety.” —Mark Yoes
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X