Posted on:

Renovation and Extension of Juncal Parish Hall

Jordana Tomé | Vitor Quaresma - atelier de arquitectura


  • Jordana Tomé
  • Vitor Quaresma
  • Inês Oliveira

Project Status


Year Completed

View all (19) images

Project Description

The Parish Hall is located on the square of São Miguel, the most important public space of Juncal village. In contrast with São Miguel Church that overlooks the square from a higher position, the main façade and entrance of the Parish Hall stands out on a lower part. Its back façade is grounded on a lower level and borders with a range of orchards.
Since the beginning of the 20th century, the Parish Hall played a crucial role in the Juncal community’s socio cultural life: nursery, community dining room, school, cinema and theather concert hall. These different types of appropriation created successive changes which decreased the building’s quality and dignity. In 2012 the building was visibly degraded so there was an urgent need in its renovation.
Renovate the existing building and its exterior spaces, regaining its recreational and cultural space function adapted to the actual requirements of the local people and the current legislation. The brief required two multipurpose rooms – the original concert hall and another room for various cultural activities, new sanitary installations, dressing rooms, a pantry and an outdoor pergola structure for a canopy.
The concert hall and balcony maintain their spatial structure and formal and constructive original caractheristics by the reconstruction of the wooden doors and window frames, wood pavement, wood ceiling and proscenium arch, upgrading them to present time but preserving the identity of the building. A removable bench and set of chairs were installed to improve the use and visibility, and to provide comfort and dignity to the room. The biggest transformation on the renovation was done on the basement level and in the outside spaces. On the basement level, several separate small spaces were turned into a big multipurpose room, dressing rooms and a storage room. In this multipurpose room, the height was increased by excavation and a tile wainscot was placed to protect the walls. Natural light is given back and incremented through the demolition of some late 60’s adittions and introducing new window/doors that multiply the relation between interior and exterior. The enlargement, on the inside, contains the toilets and the pantry/cafeteria, establishing an open relationship with the outside. The enlargment, on the outside, allows the existing ramp to be turned into two new spaces: a parvis at the square level with access to the concert hall and a patio on the lower level. These spaces are connected by a staircase and unified by a metal pergola.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X