Posted on:

Lantern House

Albert, Righter & Tittmann Architects

Shared By



  • Jacob Albert

Project Status



2,682 sq. feet


Design Awards

View all (7) images

Project Description

Our clients asked for a modern design that would recognize and respect its rural New England setting. The white-painted, wooden gabled forms of the New England farmhouse are here reinterpreted in a crisp, abstracted composition. The glassy, lantern-like entry, with its unusual cantilevered entry roof, creates a prow-shaped canopy and signals the open, expansive space within. The center of the H-plan is occupied by a high-ceilinged living and dining room and a wall of glass doors opening onto a courtyard terrace. The H-plan insures that all the rooms have multiple exposures for good ventilation, sunlight throughout the day, and views of the bucolic site. A single floor plan, using an innovative concrete on metal decking floor system, allowed for such universal design elements as flush thresholds, ADA-compliant doors and hardware. This project deserves an award as its simple, modest design reflects a historic setting with a modern sensibility.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X