Project

Posted on:

Leeza Soho

Zaha Hadid Architects

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Leeza Soho

Year Completed

2018

Size

1,860,003 sq. feet

Client/Owner

SOHO China Ltd.


Team

  • Patrik Schumacher (Designer)
  • Satoshi Ohashi (Project Director)
  • Kaloyan Erevinov, Ed Gaskin, Armando Solano (Project Associates)
  • Philipp Ostermaier (Project Architect)
  • Yang Jingwen, Di Ding, Xuexin Duan, Samson Lee, Shu Hashimoto, Christoph Klemmt, Juan Liu, Dennis Brezina, Rita Lee, Seungho Yeo (Project Team)


View all (6) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Construction of Leeza Soho, a 46-storey (207m) mixed-use tower with the world’s tallest atrium, has reached level 20. Within the Lize Financial Business District - a new business, residential and transport hub adjacent to Financial Road in southwest Beijing - Leeza Soho is located at the intersection of Lines 14 and 16 currently under-construction for the Beijing Subway rail network. Directly above the new interchange station, Leeza Soho connects with the city’s bus network on Lize Road to the north and Lou Tuo Wan East Road to the east.

Anchoring the financial district, the 172,800m² Leeza Soho design has evolved from its specific site conditions. Straddling the new subway tunnel that diagonally divides the site, the tower rises as a single volume divided into two halves on either side of the tunnel. A central atrium - the world’s tallest - extends 190m through full height of the building, connecting the two halves together.

As the tower rises, the diagonal axis through the site defined by the subway tunnel is re-aligned by ‘twisting’ the atrium through 45 degrees to orientate the atrium’s higher floors with the east-west axis of Lize Road, one of west Beijing’s primary avenues.

Connecting with the interchange station below, this 190m atrium will be a new public space for the city.

An outdoor, public piazza surrounds the tower, echoing its circular form at the centre of the new financial district and welcoming visitors inside.

The atrium’s ‘twist’ allows natural light and views of the city from the centre of all floors of Leeza Soho. Sky bridges on structural rings at each refuge/MEP level and a double-insulated glass façade unite the two halves of the tower together within a single cohesive envelope.

The double-insulated, unitised glass curtainwall system steps the glazing units on each floor at an angle, allowing ventilating registers to draw outside air through an operable cavity when required; creating extremely efficient environmental control for each floor.

The tower provides self-shading for the atrium’s public space below while doubleinsulated low-e glazing (U=2.0W/m²K; SC=0.4) and envelope insulation (U=0.55 W/m²K) maintain a comfortable indoor environment in Beijing’s extreme weather conditions.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X