Project

Posted on:

Lincoln Center Theater LCT3

H3 Hardy Collaboration Architecture

Shared By

dmadsen

Client/Owner

Lincoln Center Theater

Consultants

  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Ariel Fausto
  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Hugh Hardy
  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Mercedes Armillas
  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Sara Silvestri
  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Angela Chi
  • H3 Hardy Collaboration Architecture - Margaret Sullivan
  • Arup
  • Structural Engineer: Severud Associates
  • Fisher Dachs
  • Jaffe Holden
  • Van Deusen & Associates
  • Fisher Marantz Stone
  • Ambrosino DePinto Schmieder
  • William Vitacco Associates
  • MTWTF
  • MTWTF
  • Yorke Construction Corp.
  • Francis Dzikowski/ESTO

Project Status

Built

Year Completed

2012

Size

23,000 sq. feet

Type

Cultural

View all (18) images

Project Description

Cultural Projects
2012 ANNUAL DESIGN REVIEW
H3 Hardy Collaboration Architecture

Though its campus houses many of New York’s most preeminent performing arts institutions, Lincoln Center felt it was still missing a small theater amenable to emerging playwrights and more intimate performances. But it was also missing something else: available space to build such a theater. The dense Manhattan neighborhood wouldn’t allow any give in the campus footprint, and though there are open plazas, these have become canonical urban areas in their own right. In the end, H3 Hardy Collaboration Architecture settled on an unlikely solution: perching the new 23,000-square-foot Claire Tow Theater, home to Lincoln Center Theater LCT3, atop the Eero Saarinen-designed Lincoln Center Theater.

The rooftop addition rests on six concrete structural columns in the existing building, bridging the gaps between them with steel trusses. The architects punched through one of Saarinen’s concrete ceiling coffers to accommodate a channel-glass-enclosed elevator shaft, which connects the new 112-seat theater to the existing lobby. Aluminum screens prevent excessive heat gain and break up the addition’s mass. Clad in glass, the orthogonal building corresponds to Saarinen’s midcentury aesthetic beneath it. Now there are three main horizontal registers: Saarinen’s hulking concrete entablature, with the original glass curtainwall lobby directly underneath, and the new glass addition above.

”You’re messing with iconic architecture here, and the potential to go awry is huge. Yet they did a great job of being respectful of the existing building while still giving you a sense that they were trying to create something that had some identity.” —G. Martin Moeller Jr.

For the original article, please visit http://www.architectmagazine.com/cultural-projects/lincoln-center-theater-lct3.aspx
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X