Project

Posted on:

Louverwall Café and Residence

Architecture of Novel Differentiation

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Louverwall Café and Residence

Project Status

Built

Client/Owner

Withheld at the request of the Owner




Style

Modern

View all (2) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Site + Desire
Louverwall is for a couple with five cats. The husband is a music enthusiast who manages the cafe where he enjoys music, coffee, and beautiful space. He wants the café space to be vertical, transparent, and dynamic. They need a small residence on the 2nd and 3rd floors consisted of a bedroom, a living room and a small kitchen. The site is located in the newly developed mixed-use building district in Paju. The plot is surrounded by other buildings on its three sides; it is only open toward due west. Thus, the main challenge of the project is to come up with the west façade that is energy efficient and transparent.
Mass + Light
The goal is to have soft daylight in the café space, as it is facing due west. We have decided to limit the direct light of the west and bring in the light from the south. As the south side is blocked by another building, we can only have clerestory. The clerestory of the south side continues to the west creating the curtainwall facade. Inside the envelope, the two massive curved walls are formed to bring in natural daylight deep into the ground floor year round. The light that changes every minute touches the interior surfaces. Every movement of the clouds, the sun, as well as the changes of season is recorded on the walls.
Louver + Curtainwall
The curtainwall façade is combined with the louvers for the building performance. The louvers are designed to block the summer sun, and to bring in the heat of the winter sun. The aluminum louvers cover the entire curtainwall, creating a sense of solidity. The louver design is done using PLDS (Parametric Louver Design System) which is an algorithm that finds the best performing louver form for the given surface. It finds the optimized set of formal parameters for the given glazed surface; angle of rotation, spacing, projection length, and inclination. The optimized louvers do not just block direct sunlight. It calculates how much summer sun is blocked and how much winter sun can pass through. Therefore, the curtain wall does not create extra heating and cooling load to the building, but offers glazed façade with soft daylight. The structure, curtain wall, and louvers have all worked out together as one’s change affects the others. The final design came out as a synergetic process between the creativity of the designers and the analysis of the system.
*PLDS (Parametric Louver Design System) is an algorithm that runs in Rhinoceros 3D as a grasshopper file. A team of Seoul National University’s researchers led by professor Choi, Jaepil has developed the algorithm funded by the Ministry of Land, Transport, and Maritime Affairs of the Korean government.
Performance + Experience
The light pours in between the two curved walls, emphasizing the verticality of the space. As one walks up the stairs to reach the rest space, one can experience the utmost play of light and shadow, and the verticality. The shadow of louvers create rhythmical pattern on the curved surfaces; the pattern continuously changes as the light changes. This visual play of light and shadow becomes even more dynamic as it meets the rhythm of music. The music floats in the space, and the play of light continues.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X