Posted on:

Maison des Étudiants de l'ÉTS

Menkès Shooner Letourneaux Architectes

Shared By

Morgan Day



École de technologie supérieure


  • Anik Shooner
  • Julie Morin
  • Jean-Pierre LeTourneux
  • Marc-Antoine Chartier-Primeau
  • Anne Lafontaine
  • Alexandre Cassiani
  • Gaspard Marier
  • Véronique Hébert
  • Claudio Nunez
  • Nicolas Maalouf
  • Cuong Tran
  • Claude Labbé

Project Status


Year Completed

View all (9) images

Project Description


After four years of work, the inauguration of the Maison des étudiants de l’École de technologie supérieure (ÉTS) unveiled a signature building which enhances an entire neighborhood in the Griffintown district.

Inspired by an icehouse that once stood on the site, the crystal-like volume is remarkably light, open and airy. The mixed-use program was unified into a singular sculpted volume, its offsets interacting in a refreshing way with the more sober and introverted campus buildings. The massing was carved out on its south and east sides to create space for a future park that extends inside the building’s public program, maximizing sunlight and offering the community an abundantly glazed atrium that showcases student life within.

On the street side, it offers mediated views on the upper functions through an intriguing five-storey high image digitally imprinted onto the glass curtain wall. The image is an abstract representation of the energetic network of ideas on the campus evoking the innovative spirit and outreach to the world, which ÉTS intends to project.

Inside, the atrium is conceived as a landscape in continuity with the exterior park. An impressive cantilevered truss, recalling the railway bridges and industrial structures in the area, lifts its grand staircase above the outdoor space on its south side, offering glimpses of Montreal’s cityscape from the park.

A spiralling promenade weaves through the atrium under a warm, hovering topography made of birch wood slats. This inhabited circulation interconnects multiple zones used in everyday student life, each endowed with distinct light and acoustical qualities. Custom furniture such as integrated cushioned nooks, and carefully selected seating typologies punctuate the open space with a wide array of spatial experiences for relaxing, studying and socializing. The promenade visually and physically ties the campus together, starting with a tunnel link from the adjacent pavilion to the east to reach the student residences through a planned bridge to the west. It constitutes an indoor, year-round park offering an open and central congregating space for large events and exhibitions to both the ÉTS and Griffintown communities.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X