Posted on:

Media Library Saint-Paul

Périphériques Architectes

Project Status



49,159 sq. feet

Construction Cost

View all (26) images

Text by Sara Johnson

The commune of Saint-Paul sits on the northwest coast of La Réunion, a 193-square-mile French island located roughly 400 miles east of Madagascar. In 2013, Saint-Paul began construction of a new library building designed by Paris firm Périphériques Architectes. The €13.17 million ($14.8 million) building was completed this April. Meanwhile, the city’s leadership has changed and the building has been sold. Today, it stands empty and the final program remains unknown, although turning it into a mixed-use facility, including music and dance programming, is one possibility.

The 49,159-square-foot building’s façade takes cues from the initial program. The wavy, aluminum-fin-clad façade is designed to mimic a stack of book pages, and contains 19 scattered eye-shaped openings—four on the west, six on the east, and nine on the north—which come in two sizes. “It’s a mix between an eye to overlook the city, and the gesture that you must do to see through venetian blinds,” says David Trottin, the partner in charge of the project.

Paris-based Polish artist Michal Batory received the commission to create illustrations for the ceilings, which are printed on removable canvas panels. “He spent two weeks on La Réunion taking a lot of pictures that he reworked as a collage,” Trottin says. The floors are coated in epoxy resin.

The seven-level structure is a mix of single- and double-height spaces, each with views to the perimeter walls and natural daylight. Behind the fixed sunshades of the outermost façade is an inner layer of steel-framed, operable glass louvers that provide natural ventilation to the interior. Several terraces dot the structure. The perforated, anodized-aluminum fins on the outer façade serve as sunshades that help to regulate the temperature on the open-air platforms, while the eye-shaped openings frame views of the surrounding landscape.

Project Credits
Project: Media Library Saint-Paul, Saint-Paul, La Réunion
Client: La Ville de Saint-Paul
Architect: Périphériques Architectes, Paris—Emmanuelle Marin, David Trottin, Anne-Françoise Jumeau
Project Manager: Juliette Bonnamy
Project Team: Charlotte Lefebvre, Alfredo Luvison, Claire Oiry, Emily Murphy, Timothée Kazmierczak, Pierre Tignon, Karine Bergevin, Camille Isaac-Dognin, Charline Lalanne, Guillaume Guilbert
Engineering and Quantity Surveyor: EGIS Océan Indien
Acoustic Research Department: Peutz & Associés
Landscape Designer: Zone Up
Artist: Michal Batory
3D Pictures: L’Autre Image
Size: 49,159 square feet

Cost: €13.17 million ($14.8 million)

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X