Posted on:

Memorial Elementary School



14 Innes Rd.



East Brunswick Public Schools


  • Educational System Planners
  • Civil Engineer: French and Parrello
  • O'dea, Lynch and Abbatista
  • Structural Engineer: Harrison Hamnett
  • Construction Manager: Turner

Project Status


Year Completed



79,000 sq. feet

Construction Cost

View all (11) images

Project Description

After a devastating fire destroyed most of Memorial Elementary School’s original building, DIGroupArchitecture was commissioned to design a brand new facility for 650 students in grades Pre-K thru 5. Collaboration with the district and consideration for the school’s history were paramount, resulting in not only a state-of-the-art learning facility, but also a welcoming public space for the community.

Site Design:
The building is set back from the street creating a transition space to the main entrance. Separate bus and parent drop-off driveways ease congestion for vehicular access while pedestrians follow alongside the “Memorial Walk,” a ceremonial path dedicated to all members of the armed services. The walkway includes five seating areas, each highlighted by a concrete star in the pavement and a bronze plaque. The plaques were envisioned by DIGroupArchitecture early in the design process and suggested as a portion of the school’s budget. 42 months later during the final stages of construction, the in-house graphics team executed the final design.

Building Design:
The form of the 78,000 sf building and its characteristic pitched roofs was highly influenced by surrounding residences. Organizationally, the building is designed as two separate buildings connected on either end by glass corridors. The resulting courtyard between the buildings is fully secure and directly accessible by the Pre-K classrooms.

Building ‘A’ is a single-story structure containing the main entrance, administration, shared facilities for music, art, and gym, and the media center and cafetorium. Building ‘B’ is a two-story academic wing. All classrooms are designed in a four-room cluster with recessed entrances that visually connect both sides of the corridor through the use of windows, sidelights, and accent colors in the VCT flooring. The entire building is flooded with natural light while circulation spaces are designed to connect students to the exterior environment.

The site is designed to provide limited vehicular access during school hours yet still allow unimpeded pedestrian access to the public on weekends and holidays. Clear visibility and transparency are balanced with full coverage CCTV throughout the school.

A key element of the collaborative design process involved the effective use of the cafetorium as a lock down space. By pulling the originally proposed solid exterior wall away from the building’s envelope and replacing it with a glass one, the space allows for visual protection from the outside, without sacrificing daylight and exterior connections on the inside. The additional by-product of the collaboration is a covered courtyard for students to play outside despite inclement weather.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X