Project

Posted on:

N Street Residence

Project Status

Built

Year Completed

2010

Keywords

Sustainable

View all (19) images

Project Description

When man's aspiration is the sky, the ground is only a resistance. - Sverre Fehn

In this renovation, a conventional masonry row house is opened up to the sky, with a light, airy interior. The original floor plan was completely transformed for more efficient function and a greater sense of spatial connection, both vertically and horizontally. From a grounded lower level, with concrete, cork, and warm finishes, an abstract composition of crisp forms emerges. The kitchen sits at the center of the house as a hearth, establishing the line between dark and light, illustrated through wenge base cabinets with light anigre above. Service spaces such as bathrooms and closets are hidden within the thickness of walls, contributing to the overall simplicity of the design. A new central staircase serves as the backbone of the composition, bordered by a cable wall tensioned top and bottom, connecting the solid base of the house with the light steel structure above. A glass roof hovers overhead, as gravity recedes and walls seem to rise up and float. The overall effect is clean and minimal, transforming vertically from dark to light, warm to cool, grounded to weightless, and culminating in a space composed of line and plane, shadows and light.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X