Posted on:

Nemours Children's Hospital

Stanley Beaman & Sears

Shared By



8314 Lake Nona Boulevard



Nemours Foundation


  • Stanley Beaman & Sears
  • Perkins + Will, Inc:


  • Civil Engineer: Harris Civil Engineering
  • Construction Manager: SKANSKA USA Building
  • Mechanical Engineer: TLC Engineering for Architecture
  • Landscape Architect: AECOM (formally Glatting Jackson)
  • Lighting Designer: CD+M
  • Structural Engineer: Simpson Gumpertz & Heger

Project Status


Year Completed



630,000 sq. feet

Construction Cost


Certifications and Designations



View all (15) images

Project Description

Nemours Children’s Hospital, situated in the Lake Nona Medical City mixed-use development in Orlando, Florida, has set a new design standard. Led by architect Stanley Beaman & Sears, the new hospital and grounds are a testament to the term “healing environment” - evoking a life-affirming quality sure to reassure parents and delight children.

The project’s architectural solution arose out of a collaboration with Nemours’ many stakeholders, including practitioners, administrators, and a family advisory committee of parents and children.

The hospital’s philosophy is one that embraces children “across the continuum”: from infancy to adulthood, Nemours cares for children with chronic conditions, as well as complex medical diagnoses and life-threatening illnesses. The children’s hospital campus is designed to both reassure and inspire, engage and delight – and the investment in landscape in particular reflects Nemours’ understanding of the role nature plays in the life of a child. During the planning process, when core questions arose, the design team was inspired by how often the Nemours leadership asked simply, “What’s in the best interest of the child?” – cutting through debate and getting to the heart of their priorities as an organization.

The hospital’s family-centered care philosophy, led to strategies aimed at supporting families from all walks of life: patient rooms with overnight accommodations for two parents, laundry facilities, and a concierge desk in the elevator lobby of each floor to help parents navigate a sometimes intimidating healthcare system. Ample lounges and playrooms overlook and give access to extensive outdoor spaces designed for respite and recreation. These include landscaped rooftop terraces, interactive water features, a “discovery garden” and an outdoor community event stage for live performances.

The project’s 630,000-square-foot, $225-million facility includes a landscaped entry court, 95 inpatient beds and 76 exam rooms, emergency facilities, a central energy plant and a parking deck. Shell space can accommodate another 32 beds and 24 exam rooms. The master plan anticipates expansion of inpatient and outpatient spaces, as well as additional medical offices, research and support facilities.

The palette of exterior materials includes precast, terracotta, metal panels, patterned glass and curtainwall systems. A combination of specialty finishes and high performance materials give the interiors a clean, modern aesthetic, and colorful furniture and wayfinding graphics punctuate spaces throughout. The color of patient room accent lighting can be selected by the child, creating an ever-changing dynamic on the building’s façade – an artful reminder of the children being cared for at Nemours.

In Orlando’s subtropical environment, intense sun and humidity were a major design concern. Extensive solar studies resulted in shaded outdoor spaces, and also helped determine the design and placement of sun screens - blocking direct sunlight, while admitting abundant natural light to the interiors. In response to the area’s high water table, the architects designed a curving ramp to raise the entry drive one level, allowing a daylight basement that accommodates the facility’s delivery and service functions. This gesture also serves as a major landscape feature that continues through the building and beyond, where it skirts alongside outdoor garden rooms, concluding in another landscaped destination. Both function and feature, the honey-colored stone wall is also a wayfinding device, giving a hierarchy to the site and leading to and from main entries.

Most notable, from a functional standpoint, is the alignment of outpatient and inpatient care. Outpatient clinics and inpatient rooms devoted to a particular medical specialty are located in adjacent wings of the same floor, enabling a consistent care team to become familiar to children and their families during both clinic visits and inpatient stays.

The Children’s Hospital is a “smart” building in many ways: A “command center” monitors an array of clinical and facility-related metrics, the technology integration is both functional and fun, and the sustainability goal is reaping far more rewards than just energy savings.

The Nemours Children’s Hospital is one of only three Children’s Hospitals in the nation to achieve LEED Gold Certification with Stanley Beaman & Sears having designed two of the three. The design team was fortunate to have a client, in Nemours, who cared deeply about sustainability and who understood the tangible return on that investment in both future energy savings but also environmental quality. Because the 60-acre greenfield site initially had very little vegetation, Nemours put a priority on landscaping, encouraging planting early in the construction process, so that a mature landscape could be created by opening day. The interior spaces are flooded with natural light and views of nature are abundant for children and families, as well as for staff and support personnel.

While the design of facilities for children can easily resort to gimmick or cliché, this Children’s Hospital design avoids that tendency entirely, striking a more authentic tone: a mature yet lively architecture, an enriching and fresh interior atmosphere, and a site design that celebrates the role nature can play in the healing process.

A large team supported the design of the Nemours Children’s Hospital, including operational consultants Bowen & Briggs, associate architects for hospital interior design Perkins + Will, landscape designers AECOM (formally Glatting Jackson), civil engineers Harris Civil Engineering, structural engineers Simpson Gumpertz & Heger, MEP/Fire Protection engineers TLC Engineering for Architecture, lighting designers CD+M, medical equipment planners Source Atlantic, security consultants HSJ, and fountain consultant ADE.


Stanley Beaman & Sears is a collaborative design firm headquartered in Atlanta, Georgia, specializing in facilities for health, higher education and the arts. The firm is especially well known for its award-winning design work in pediatric healthcare, as well as philanthropic work in support of child health nationally and internationally. Employing an eclectic team of architects, interior designers and graphic artists, the firm has a 20 year history of transforming what hospitals for kids look like, and feel like. The resulting architectural language – artful, imaginative and technology-rich - makes Stanley Beaman & Sears one of the most sought-after designers of children’s healthcare today.

Children’s healthcare clients have included, among others, The Kennedy Krieger Institute, University of Chicago Comer Children’s Hospital, Children’s Healthcare of Atlanta, University of Virginia Children’s Hospital, Children’s Hospital of Illinois, Palmetto Children’s Hospital, the Children’s Medical Center at Georgia Health Sciences University, Wolfson Children’s Hospital and many others. The work of Stanley Beaman & Sears has been featured in Architectural Record, Contract Magazine, Modern Healthcare, Healthcare Design and The Wall Street Journal. Visit:

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X