Posted on:

New Keelung Harbor Service Building

Neil M. Denari Architects



Port of Keelung, Taiwan International Ports Corp.

Construction Cost



2015 P/A Awards

View all (9) images

L.A. Architect Neil Denari Edges Out Asymptote Architecture To Win The Competition To Design A Building For Keelung Harbor In Taiwan.

The best scheme won. That is easy to say when you have completed a jury for an architecture project, though history often proves you wrong (see: the Chicago Tribune Competition’s 1922 second place award to Eliel Saarinen). But in the case of the Keelung Harbor Building competition, which I had the honor of helping to judge this last week, I believe that statement is true. (I also have to admit that the second place winner would have been fantastic as well.)

I write this with a fair amount of trepidation, as my years in architecture have resulted in a fair amount of self-doubt, which is more acute because I know so many of the architects who enter international competitions. In the case of Keelung, three of the five finalists were personal friends. I make no excuse for this: There were others who did not make the cut, and the votes of other jury members who did not know the architects preceded mine. It did give me pause as I tried to weigh my judgments.

It became clear to all of us jury members—five Taiwanese and two Americans—that two schemes were considerably more developed, appropriate to the site, and smart, than the other three. They in the end received nearly the same evaluation in all our scoring.

Studio Asymptote proposed two ovoid structures backed by an elongated mastaba housing offices and a rooftop restaurant. The front oval was to contain the terminal structure, which would wrap around a rainforest. The rear object, which was actually a speculative proposal for a future build-operate-transfer development, was to contain a velodrome over a so-called "night market" or array of food stalls that would double as bus parking when cruise ships were at the dock. The rear tower would contain offices for the harbor authority.

The design showed how smooth Asymptote’s designs can be. Both in function and in shape, everything flowed with an elegance that few other designers can achieve. Because of the firm’s track record, as well as that of the consultants they brought in, we as a jury believed that the firm could make the building into an exhilarating form gesturing to the water.

The second oval, though, was purely speculative, and we did not believe that a developer would give the site over to such functions, given the chance to build a hotel or office building on the site. The terminal rotated around a garden, but you could only peak into it—it was not an integral part of the spaces. The plaza below flowed to the water, except that security concerns would preclude that movement. The office building would rise out of the terminal, but only by stretching its skin, not in any formal or functional sense.

Neil Denari, AIA, proposed a more complex structure. The terminal would be a metal-clad vessel whose organization would let you rise up and descend down on ramps through spaces cutting diagonally through the volume. At the pier’s promontory, these spaces would shoot up into a mesh-covered periscope looking out to the sea, whose oculus would connect with an open cube containing both the Harbor Authority’s spaces and speculative office (or hotel) structures.

Unlike the Asymptote design, Denari’s proposal would drink in the reality of Keelung, a densely built harbor town rising up around a rectangular basin. It would take the forms of the apartment blocks, stores, office buildings, and hotels, the cranes, the stacks of containers, the storage sheds, and the craggy hills, mirror and abstract them, convolute them, and turn them into a structure that would be both startlingly new and strangely familiar.

I thought the client representative on the jury would hate it for its cut-off curves and elongated shafts, but he immediately recognized it as representing what the harbor was and wanted to be. We kept being tempted by the beauty of Asymptote’s curves, but then kept coming back to the difficult rightness of the Denari design. It has many problems (a massive plinth, circulation inconsistencies, strange diagonal windows, office space that might be difficult to lease), but, when it is built in a few years, it will make sense of Keelung. It demonstrates the power of architecture—and architecture competitions—to do just that: find a form that intensifies, condenses, and catalyzes a context into something it can be.—Aaron Betsky

Project Credits
Project: New Keelung Harbor Service Building, Keelung, Taiwan 
Client/Owner: Port of Keelung, Taiwan International Ports Corp. 
Architect: Neil M. Denari Architects, Los Angeles . Neil M. Denari, AIA (principal and designer-in-charge); James Black, AIA, Frank Weeks (project architects); Yun Yun Wu (project manager); Jonathan Schnure, Jeff Chinn, Lillian Zeinalzadegan, Catherine Pham (design team); Daniel Poei, Junpei Okai, Eli Arkin, Jonathan Gayomali, Francisco Martinez, Shen Li, Alex Tehranian (competition team) 
Collaborating Architect: Fei and Cheng Associates 
M/E/P Engineer: Arup; Heng Kai 
Structural Engineer: Thornton Thomasetti; Supertech 
Civil/Geotech Engineer: Sino Geotechnology 
General Contractor: Far Eastern General Contractor 
Landscape Architect: Environmental Arts Design 
Lighting: Izumi Okayasu Lighting Design 
Signage Designer: Kotobuki 
Façade Consultant: Thornton Thomasetti; Meinhardt 
Size: 368,165 square feet (terminal); 501,045 square feet (office tower); 454,500 square feet (parking) 
Cost: $5 billion TWD ($159.45 million US)

Project Description

Taiwan’s Keelung port, 14.5 miles northeast of Taipei, serves as many as 10,000 cruise ship passengers a day. Los Angeles–based Neil M. Denari Architects’ New Keelung Harbor Service Building provides a new waterfront landmark by combining a 368,165-square-foot, three-level cruise ship terminal with a 230-foot-tall, 501,045-square-foot office building. Public amenities include boardwalks, plazas, and a restaurant.

The architects drew inspiration for the building’s contorted forms from the local landscape, where mountains surround the harbor on three sides and climatic conditions produce seemingly perpetual rainy days. “Located somewhere between a mountain, a cloud, and a purely geometric prism, the formal logic of the scheme is determined both by fuzziness/irregularity (misregistered and shrinkwrapped floors) and legibility (color and window pattern) in the attempt to fuse contradictory design logic,” they explain.

The steel-and-reinforced-concrete terminal extends the length of the quay as a three-story linear form suited to the movement of people and supplies. At its northern end, the form turns upwards to support a cantilevered restaurant at the highest level of the complex, and to connect with the office building to the west. The contorted form of the office structure is configured around a courtyard to create ideal lease spans with natural light and ventilation.

The scale of the building is masked by several formal moves: The contorted shape breaks down the mass while creating favored views towards local landmarks; punched openings through the metal-paneled skin of the building are set on a bias; and circulation is denoted by the use of chartreuse and sea foam green, which creates a perceptual difference between the inner and outer layers of the carved mass.—Edward Keegan
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X