Project

Posted on:

Oak Valley District Replacement Hospital

Moon Mayoras Architects, Inc.

Shared By

DavidMoon

Location

350 South Oak Avenue


Oakdale,

CA


95361

Client/Owner

Oak Valley Hospital District

Consultants

  • Structural Engineer: Degenkolb Engineers
  • Mechanical Engineer: Syska Hennessy Group, Inc.
  • Interior Designer: Brandt Design Group
  • General Contractor: Acme Construction Company, Inc.

Project Status

Built

Year Completed

2013

Size

132,000 sq. feet

Construction Cost

$50,270,800
View all (9) images

Project Description

Moon Mayoras designed the 58-bed Oak Valley Replacement Hospital based on a patient centered model of care. Located in the heart of the San Joaquin Valley, the district replacement hospital serves both Stanislaus and southeast San Joaquin Counties. The hospital design includes a large, two-story, circular rotunda connected to a public perimeter lobby that runs along the entire length of the facility and out to the adjacent medical office building. The lobby features large picture windows that bathe the public areas in natural light and provide centralized access to patient registration, imaging, surgery, and other clinical services. Separate corridor systems provide a clear division of public and patient/staff flow to maintain privacy for patients and their families.

Each of the 42 private medical/surgical patient rooms include a dedicated family/visitor area with a desk and guest daybed intended for overnight stays. The six labor/delivery/recovery/postpartum (LDRP) beds are equipped with a Jacuzzi, an infant resuscitation area, an infant bathing sink, and a personal audio/visual entertainment system. Moon Mayoras also designed six state-of-the-art critical care beds, each observed from decentralized charting stations located directly outside each critical care room.

The new hospital design highlights architectural elements found within the surrounding community, including the building’s distinctive colonnade, fascia, and the natural wainscot, which is used to maintain a human scale along the building façade. Surrounding the building, landscape features were designed using plant materials indigenous to the region.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X