Posted on:

ODVA Edward C. Allworth Veterans' Home

CB Two Architects, LLC


660 Patriots Place




Oregon Department of Veterans Affairs


  • NBBJ Architecture
  • Electrical Engineer: MFIA, Inc.
  • Mechanical Engineer: MFIA, Inc.
  • Plumbing Engineer: MFIA, Inc.
  • Landscape Architect: Cameron McCarthy
  • Structural Engineer: KPFF
  • Interior Designer: Hill Devine Design Supply
  • Civil Engineer: Devco Engineering, Inc.
  • Udell Engineering and Land Surveying, Inc.
  • Geotechnical Engineer: Carlson Geotechnical
  • JBK Consulting and Design
  • Richard Graves Waterproofing Consultant, LLC
  • General Contractor: Lease Crutcher Lewis
  • Construction Manager: Day CPM


122,944 sq. feet



View all (3) images

Project Description

After a decade in which the United States found itself involved in two overseas wars, the need to take care of our retired and wounded soldiers continues to be a paramount responsibility. While the idea of a veterans’ home dates from the early 19th Century, the Oregon Department of Veterans’ Affairs has recognized the need to establish a model of care for the 21st Century — a facility in which older veterans receive the skilled nursing attention they need in a supportive and comfortable community environment. With that in mind, CB Two Architects, in collaboration with NBBJ Architecture, has designed a new type of veterans’ home based on the “small-house” concept and the Department of Veterans Affairs Community Living Centers design guide.
This 154-bed facility, which broke ground in October 2012, will offer all of the amenities of a typical skilled nursing facility, set within a 12-acre campus environment that emphasizes independence and interpersonal connections. This park-like campus will contain four “neighborhoods,” clusters of small residential buildings connected by a spine of shared program space. A central community building will contain all administration offices, as well as a bistro, a physical therapy center, a large activity room and adjacent lounge, a chapel and library, staff lounges and lockers, as well as other supporting spaces. Everything residents need will be available on the campus, set amongst tree lined pedestrian paths and courtyards.
As the men and women of our Armed Forces age, the need for continuing care will be a progressive necessity. This new design emphasizes the value of the natural environment, a neighborhood atmosphere, and the independence of each resident while providing the highest level of skilled-nursing and memory care.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X