Posted on:

ONS INCEK Residences Showroom & Sales Office

Yazgan Design Architecture

Shared By

Angela Cook





  • Structural Engineer: Aydın Pelin - Can Binzet Engineering
  • Mechanical Engineer: SF Engineering
  • Electrical Engineer: Yurdakul Engineering
  • Other: Karina Design Consultancy

Project Status


Year Completed



1,850 sq. meters
View all (21) images

Project Description


Artfully placed in 45,000m2 of manicured landscape, 'ONS INCEK' is a luxury residential project consisting 3 colorful towers containing 992 residences. Signaling the entrance of the residential complex, the multi-leveled showroom displaying the mock-up apartments, is designed with its contours sitting parallel to the inclined topography.  Located under the central atrium, the large model of the residential complex is at the focal point of the showroom. With varying modes of circulation, including ramps, stairs and elevators, the visitors are able to move with ease throughout the free space interior. The private offices are located on the top floor, while the residential complex models and sales associates are located at the ground level. At the basement level, the three fully furnished mock-ups of the apartments are displayed.

The interior of the showroom is enveloped with a numerous amount of repetitive vertical colored glass panels. With its multi-leveled, exposed concrete structure, the showroom is predominantly a medium  grey color.  This creates a unified background for the color of the glass panels to be more accentuated and visible from a distance. Color is also of great importance to the overall design intent of the project as a whole. Each tower facade is also wrapped with glass panels.  The colors of the glass panels are the same colors used in the towers, visually connecting the showroom to the residential complex.

The three primary colors used were a turquoise blue, a warm green and deep yellow. A gradient of these colors was then created to move the eye along the contours of the building. As the colored glass moves around the façade, the gradient moves from cool colors to warm colors and back to cool colors as the building form moves upward with the topography. The longest panels are ten meters in length, warm in color, and signify the dramatic dip in topography. The shortest panels are cool colored and help to signal the entrance to the building. With the variety of colors and lengths of the glass panels, color becomes a performance element creating visual movement around the building. This movement is not only created by the color and size of the glass panels, but the shadows that are cast. The mat colored glass panels can also be used as a signaling element. While the colored panels are muted when is shadow, they are much brighter in color when exposed to the sun. The shadows that the panels cast within the space, also signal the passage of time and the orientation of the sun.

The landscape is designed as layered ripples that descend while following the natural topography,  as if originating from the central amenities complex. The design creates a large number of individual gardens containing  a wide variety of plants indigenous to Ankara, Turkey. 

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X