Project

Posted on:

oyamadai house

frontoffice tokyo

Shared By

willgalloway, frontofficetokyo


Project Name

oyamadai house

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

110 sq. meters


ARCHITECT

Team

  • will galloway
  • koen klinkers
  • misuzu Yoshikawa

Consultants

  • Structural Engineer: LOW FAT structure Inc.


Style

Modern

View all (11) images

Project Description

With a flag shaped site, bound on every side by neighbors, the understandable instinct might be to step away from the city, retreat behind walls where privacy is better assured. The family that purchased the site saw instead a chance to be as open as possible, using the small degree of isolation as a chance to connect to the city from a slight remove. On the ground floor the concrete floor extends out to form the landscape, softened by an abstract for that aims to blur boundaries - not between inside and out, but between city and home. On the second floor terraces and stair landings take on the same task. A wooden structure normally would work against these ambitions, requiring large sheer walls or braces to resist earthquakes. To answer this need without losing the intent to open the spaces we built large X-shaped walls at either end of the house. Like flying buttresses, these work as structure without interfering with the desire for openness.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X