Project

Posted on:

Punta Della Dogana

TADAO ANDO ARCHITECT & ASSOCIATES

Location

VENICE

Client/Owner

FRANÇOIS PINAULT FOUNDATION

Project Status

Built

Type

Cultural
View all (5) images

Project Description

LOCATED IN A STRATEGIC POINT FROM WHERE THE CITY INTERACTS WITH THE LAGOON, PUNTA DELLA DOGANA, TRASFORMED IN THE 17TH CENTURY FROM SALT STORAGE INTO ANCIENT MERCANTILE CUSTOMS OF SERENISSIMA, IS A TRINAGULAR SHAPED BUILDING, LIKE THE PROW OF A SHIP, WHICH IS DOMINATED BY AN IMPOSING SCULPTURAL GROUP: A BRONZE SPHERE HELD BY TWO STATUES OF ATLAS AND TOPPED BY LADY LUCK WHO ROTATES IN THE DIRECTION OF THE WIND.
IN 2009, THE FORMER CUSTOMS HOUSE, UNDER THE INSTRUCTION OF THE FRANÇOIS PINAULT FOUNDATION, WAS THE SUBJECT OF A NEW TRANSFORMATION. THE PROJECT PATRONISED BY TADAO ANDO, PRESERVES THE ORIGINAL ARCHITECTURE, YET RECONFIGURES THE SPACE TO CONVERT IT INTO A CONTEMPORARY ART CENTRE. THE MODULATION OF NATURAL LIGHT AND THE ORIGINALITY OF THE EXTERIOR WALLS MADE FROM BRICKS AND STONE FROM ISTRIA ARE ENHANCED BY THE REPLACEMENT OF WOODEN FRAMED WINDOWS WITH THERMALLY BROKEN 'EBE 65' IN PAINTED GALVANIZED STEEL, SUITABLE FOR SUPPORTING LARGE GLAZED DOORS ON THE GROUND FLOOR AND THE ARCHED WINDOWS ON THE UPPER FLOOR.
THE NEW WINDOWS AND DOORS, MAKE THE SPACE BRIGHTER AND ENSURE AN ENHANCED THERMAL AND ACOUSTIC PERFORMANCE, AS IS NEEDED FOR AN EXHIBITION SPACE OF THIS TYPE.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X