Project

Posted on:

Ridge Vista

O2 Architects

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Ridge Vista

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

2,818 sq. feet


View all (11) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Located in Palm Springs, Ca, this home seeks to integrate the existing landscape and dramatic mountain scenery with indoor/outdoor living. The existing 1950’s home was tucked away on a quiet cul-de-sac and demanded privacy. The mechanical systems were starting to fail and the finished grade at pool and deck were above the home’s finished floor, rendering the home at risk for potential flooding that could occur under heavy rain. Replacing the unserviceable home became more logical than trying to rehabilitate it. Focus then shifted to working around the existing landscape which included a koi pond that was maintained and fenced off during the construction process. Regrettably, a mature Italian Stone Pine tree had to be cut down as its roots were invasive and too close to the new foundation location; it has graciously been repurposed as table bases used throughout the site (observe main table in Lanai and small tables at pavilion).

Upon passing the split-face, concrete block feature wall and entering the home, a forthright composition of clean and durable materials is revealed as a backdrop to the client’s highly refined tactile finishes. Clerestory windows were used throughout the main living area to capture mountain views, while maintaining the desired privacy from the street. Passive design strategies are apparent in the space with generous south-facing glazing, operable windows throughout that allow for cross ventilation, and deep overhangs providing abundant shade during summer months while allowing desired warmth into the home during cooler winter months.

The client requested a great room program, but with a visual separation from the kitchen. The challenge to integrate an enclosed working kitchen within the large open space, was achieved by a lower ceiling volume wrapping the kitchen and separating it from the dining room while keeping it open to the abundant backyard views. In targeting to have a seamless indoor/outdoor living experience, spaces often revolved around outdoor spaces as is the case with the great room, office, and master bedroom hinging off of the lanai. Keeping true to the site topography, the master bedroom takes advantage of existing site conditions by sitting 18 inches higher than lower finished floor. The master bedroom is accessed through the office “bridge”. A palette of authentic and durable materials give the home a robustness contrasted by graceful finishes. The preserved landscape provided the finished design with an immediate mature feel not often experienced in a newly constructed home.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X