Posted on:

Rinconada Library

Group 4 Architecture, Research & Planning

Shared By

August King


City of Palo Alto


  • David Schnee


  • General Contractor: SJ Amoroso Construction Company, Inc.
  • Construction Manager: Turner Construction
  • Structural Engineer: Rutherford & Chekene

Project Status



30,000 sq. feet

Construction Cost

View all (10) images

Project Description


Edward Durell Stone’s 26,000-square-foot Rinconada Library (built in 1958) exemplifies the architect’s emerging trademark of interacting interior and exterior spaces. A permeable, patterned terracotta “veil” encloses the building and two generous reading room courtyards. A vast double-pitched and deep-eaved wood shingle roof caps the building; from the inside, it draws itself into a high clerestory ridge framed by a low sea of luminous ceiling panels echoing the terracotta pattern.

To modernize the library’s character-defining features, great care was taken to demount and disassemble original yellowed and brittle luminous panels to recreate the pattern and manufacture. The wood roof shingles were replaced with fire treated wood shingles. Old growth maple panels were demounted from interior columns and sequenced for identical re-installation atop new utility services. To reinforce the terracotta screen wall, helical bars were inserted into vertical grout joints between the masonry units, allowing for in-place retrofit. Research was conducted to understand the relative strengths of the grout and units to ensure modifications would not compromise the wall. Exterior planter bowl refurbishments were color matched for accuracy. Remodels from the 1980s (including high bay skylights) were removed, restoring Stone’s original architectural intent.

The 3,700-square-foot addition introduced carefully placed group study rooms and a program room expansion encircled by a perforated metal screen (echoing the terracotta pattern) that “lifts” Stone’s veil. A new lobby sneaks in beneath the roof eave, enclosed by structurally elusive glass walls. The lobby preserves exterior paving and incorporates planter-shaped seating – extending an architect’s ageless design values.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X