Project

Posted on:

Roberts Pavilion

JFAK Architects

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Roberts Pavilion

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

144,000 sq. feet

Client/Owner

Claremont McKenna College


ARCHITECT

Team

  • John Friedman (Principal-in-Charge)
  • Alice Kimm (Consulting Principal)
  • Claudia Kessner (Project Architect)
  • Derek Greene, Todd Spangler, Eddie Hermann, Chris Hyun, Shuang Xu, Kyung Chung (Design Team)
  • Greg Creech, Aaron Malmedal, Juan Perez, Brian Kenworthy, Brian DiMaggio, Jianxin Sun, Michael Leung, Hyang Yi (Project Assistants)
  • Garrett Belmont, Brendan Beachler, Emmet Ashford-Trotter, Kazu Shichishima, Loretto Saquing, Manuel Rohrhofer, Long Truong (Competition Team)

Consultants

  • Structural Engineer: Simpson Gumpertz & Heger
  • Mechanical Engineer: Buro Happold
  • Civil Engineer: Psomas
  • General Contractor: PCL Constructors Westcoast, Inc.
  • Landscape Architect: LINK
  • Lighting Designer: KGM Lighting
  • Other: Waveguide Consulting
  • Other: Neiman Studio
  • Other: 49 Degrees
  • Other: Yagade Consulting, Inc.


View all (25) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

With Claremont McKenna College’s new Roberts Pavilion, John Friedman Alice Kimm Architects (JFAK) has dramatically redefined what a college athletics venue can be, designing an iconic social hub that brings students and faculty together while demarking a new gateway for the campus that reacts to the push and pull of surrounding buildings, playing fields, and aquatics center.

The Roberts Pavilion is itself a nimble building. It bends and warps, slants, rises, and sinks with movement and expansive light. To meet the challenges of a compact site, the architects sank the central arena below grade and placed other functions around the edges. The experience of the building is one of lightness and light. Lightness because it appears to hover above the ground plane on a ring of light produced by twelve-foot high sheets of glass on all sides. Light because it is a study in how to optimize daylighting and connects to the world outside with views clear through and from almost any vantage point. For JFAK, light is as much a substance to build with as any other material.

“We wanted the light to be extraordinary,” says John Friedman, principal-in-charge. “When you walk in the lobby you can see into the arena, across the arena, and then out to the track and field and the mountains beyond. You can even look through the building, through four layers of glass, and see the pool on the other side.”

The dynamic geometry makes it a thrilling object of curiosity on an otherwise mostly uniform campus. The Roberts Pavilion is a living object, full of surprises at every turn and inviting, flexible spaces of repose as well as spontaneity. While originally designed for athletics and recreation, since opening this past June it has become apparent that members of the Claremont community have others ideas about how to use it, appropriating spaces for study sessions, meetings, and social gatherings. The Roberts Pavilion has become the new center of campus life.

“We wanted this to be a special environment,” continues Friedman, “a place where people would want to spend their entire day and a building unlike any other on campus.” The sculptural form of the building is at once an expression of athleticism and the energy of activity happening within its unexpectedly sunken arena, its gym, weight room, fitness center, and studios. It is also home to Claremont McKenna College’s Sports Medicine program.

On the exterior, the building is skinned in terracotta. A cladding system more common in Europe, the owners liked it for its texture and also its malleability, which gives it lightness. Red and yellow accents dance around the faces of the building to indicate school and team colors. Adjacent to the main entrance, a welcoming landscape stair brings people up to the second level and provides terraced seating. Inside the expansive lobby, a double-height, figured wall rises above the dramatic sculptural interior stair. Taking cues from Jasper John’s white-on-white paintings, the wall features letters in relief that, when put together, spell out the name of the school as well as the school’s three core values: Courage. Creativity. Empathy.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X