Project

Posted on:

Ronald O. Perelman Performing Arts Center

REX

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Ronald O. Perelman Performing Arts Center

Year Completed

2020

Size

90,000 sq. feet

Client/Owner

Ronald O. Perelman Performing Arts Center at the World Trade Center


ARCHITECT





View all (23) images

Winner of an award in the 2017 P/A Awards

“The building is a muted urban sculpture, and the Brutalist approach to such a significant cultural building—in the total blankness of the façade—is intriguing.”
—juror Barbara Bestor, AIA

Since the earliest days of post-9/11 planning for the World Trade Center site, developers have hoped to include a cultural component. Finally in 2015, after more than a decade of delays and false starts, it was announced that Brooklyn-based REX would design the Ronald O. Perelman Performing Arts Center as the last major piece of the redevelopment. Located on the site’s northern edge, just east of 1 World Trade Center, the 90,000-square-foot, $243 million translucent marble cube will enclose a series of flexible performance spaces that can be arranged in 11 different configurations to hold between 99 and 1,200 people. While the center, which will be completed in 2020, will be minuscule compared with the neighboring tower and the soaring wings of Santiago Calatrava, FAIA’s transit hub to its east, it will hold its own on the campus with its stark cubic form. The building’s skin is composed of ultrathin slabs of veined marble sandwiched between two panes of glass; during the day, the marble will diffuse a gentle light into the otherwise windowless interior, and at night it will let the building glow, softly illuminating its surroundings. The interior is split into three levels—the first has a public lobby and concessions, a middle level contains practice and dressing rooms, and the top level houses the performance spaces themselves (along with a rehearsal room that can be converted to extra performance space). A broad exterior staircase is cut into the southwest corner of the cube, wide enough to allow patrons to sit before or after a show or to gather and quietly contemplate the 9/11 memorial to its south.

Project Credits
Project: Ronald O. Perelman Performing Arts Center at the World Trade Center, New York
Client: Ronald O. Perelman Performing Arts Center at the World Trade Center
Architect: REX, New York . Adam Chizmar (Project Leader); Maur Dessauvage, Alysen Hiller Fiore (project leader); Sebastian Hofmeister, Suemin Jeon, Claire Kuang, Kirby Liu, Weronika Marciniak, Joshua Prince-Ramus, AIA, Vaidotas Vaiciulis (project team)
Executive Architect: Davis Brody Bond
Pedestrian Circulation: Arup
Life/Safety/Code: CCI Theater: Charcoalblue
Cost Estimating: Cost Plus; Sciame
Security: Ducibella Venter & Santore Façade: Front
M/E/P/FP: Jaros Baum & Bolles
Vertical Transport: Jenkins & Huntington
Structural Engineering: Magnusson Klemencic; Silman
Wind Analysis: RWDI
Blast Design: Thornton Tomasetti/ Weidlinger Associates Acoustics: Threshold
Acoustics and Vibration: Wilson Ihrig
Renderings: Luxigon; DBOX
Model Photographer: Chris Janjic
Size: 90,000 square feet

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

On the most significant site in New York City, the Ronald O. Perelman Performing Arts Center at the World Trade Center (The Perelman Center) will premiere works of theater, dance, music, film, and opera, transforming Lower Manhattan into a vibrant, global cultural heart. The design is inspired by The Perelman Center’s mission to defy experiential expectations. Its concept embodies the Center’s aim to foster artistic risk, original local productions, and worldwide collaborations; stand as the most technologically connected and advanced venue in the world; and engage the local community. The keystone and final piece of the World Trade Center master plan, The Perelman Center embraces creation and memory with respectful individuality.

The Rough in a Diamond
Amidst gleaming glass towers on the north side of the 9/11 Memorial, The Perelman Center is a pure form, rotated and elevated to accommodate complex below-grade constraints, address the 9/11 Museum and transportation hub, and engage the site’s main pedestrian streets of Greenwich and Fulton. The edifice is wrapped in translucent, veined marble—from the same Vermont quarry as the U.S. Supreme Court building and the Thomas Jefferson Memorial— laminated within insulated glass. By day, the volume is an elegant, book-matched stone edifice, whose simplicity and traditional material acknowledge the solemnity of its context. Daylight illuminates the interior through the marble façade. By night, this monolith dematerializes: silhouettes of human movement and theatrical configurations animate the glowing enclosure, an invitingly subtle revelation of the creative energy inside. While the building’s pristine exterior befits the site, its muscular, utilitarian interior expresses the workhorse quality necessary for the changing nature of The Perelman Center’s artistic needs. Steel walls, concrete trusses, wood floors, perforated plywood panels, and other ruggedly beautiful materials encourage the frequent transformation of scenery, stage-audience configurations, and even the restaurant/bar and lobby. The building’s material duality—elegant exterior and robust interior—forms ‘The Rough in a Diamond.’

Multi-Form, Multi-Procession, and Experiential Surprise: The Play Level
The Perelman Center is organized in three levels—Public (bottom), Performer (middle), and Play (top). The layout and character of the Play Level drive the design of the entire building. The Play Level is a pioneering, highly adaptable performance palette that combines both multi-form and multiprocessional flexibility. It holds three auditoria (499-, 250-, and 99-person) and a rehearsal room which can double as a fourth venue. Using large, acoustic, guillotine walls that separate them, the three auditoria can be combined to form seven additional, unique performance spaces for a total of eleven arrangements—including the rehearsal room venue—which can all adopt manifold stage-audience configurations. On the perimeters of the rehearsal room and the 250- and 99- person auditoria, acoustic glass walls with integrated black-out blinds provide natural light into performances and rehearsals, and enable these rooms to be rented for events. Directors can further choreograph the audience’s entire experience through a zone of mutability around the auditoria. Acoustic doors between scene docks, scene assemblies, and a circulation loop at the floor’s periphery allow directors to apportion any of these areas as front- or back-of-house, and to form unexpected lobbies and performance ante-chambers. Also key to these permutations, baffles pivoting from the auditoria’s exterior walls can function as traffic valves to direct the audience into or past an auditorium’s entrance, or block access to anyone but performers. And finally, the four elevator/stair couplets can be used individually or in combination, creating unexpected access sequences from the lobby to the auditoria in any of their varied formations. As a result of this immense flexibility, the Play Level is a constant source of surprise for patrons, a ‘Mystery Box’ whose experiences are scripted entirely by each director’s imagination.

Direct Access and Inspiring Environment: The Performer Level
Right below the Play Level, the Performer Level contains all support areas for performances and artists, such as trap, dressing rooms, green room, musician room, quiet room, wig storage, and costume shop. Artists have direct, private access to the Play Level via a dedicated elevator/stair couplet, or—if blurring the line between performer and patron is desired—the other three public couplets. Unlike most performance venues which place performer and other back-ofhouse areas below grade, artists are at the core of The Perelman Center, with generous accommodations and daylight filtered through the ‘stone-glass’ façade.

Restaurant/Bar, Informal Stage, and Community Living Room: The Public Level
In contrast to the ticketed areas of the Play Level and the secure areas of the Performer Level, the functions of the Public Level can be enjoyed by anyone, anytime. This floor includes a lobby with information desk and coat check, and a restaurant/bar that can transform into a cabaret, a dance podium, a performance art space, or a ‘living room’ for Lower Manhattan community events such as voting. The restaurant/bar—used for refreshments during performance intermissions—extends north to an exterior terrace with views over the new sculpture garden nestled between The Perelman Center and World Trade Center Tower 1. The Perelman Center’s exterior staircase brings theater patrons and visitors from the lobby back down to the street below. Half this grand stair offers generous seating for people who want to linger, watch the bustling city around, or contemplate the beautiful memorial across Fulton Street. With its artistic freedom, openness to the community, pure form, and material duality, The Perelman Center galvanizes the culture of New York City’s lower downtown, and asserts its place amongst the World Trade Center’s constellation of world-class buildings.

Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X