Project

Posted on:

Sant Antoni–Joan Oliver Library

RCR Arquitectes

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Sant Antoni–Joan Oliver Library

Project Status

Built

Year Completed

2007


ARCHITECT



View all (4) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The library, named in honor of playwright and poet Joan Oliver, came about through a competition won by RCR in 2005. The original competition merely called for the design of an administrative building. Once the spatial and social opportunities of the architects’ proposal were understood, the commissioning body agreed that urban amenities, a library and senior citizens center, would be more appropriate for the site and the neighborhood. The architects sought to make the street more dynamic and to open up the inner courtyard for public use, as well as to create a library. The glass-enclosed main reading room is raised up and set between the two lateral wings of the library, which allow light to filter through from both sides, forming a gateway into the public space. This courtyard, with its trees, earthen paving, sitting areas, games, etc. can be understood as an extension of the library’s reading rooms. The senior citizens center extends along a side of the interior patio further defining the reclaimed space.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X