Posted on:

Shepherd's Bush

Studio 30 Architects



  • Structural Engineer: Heyne Tillett Steel
  • General Contractor: Cornerstone Contractors Ltd

Project Status

View all (2) images

Project Description


A loft conversion and ground-floor extension to a Victorian terraced house to bring in light and frame views of the neighbouring park.

The clients wanted to stay in their Victorian home but wanted to improve the connection to their surrounding landscape. Achieving this connection was realised through increasing light levels into the house through doubling the size of the existing kitchen by extending into the shady, under-used side return, and converting the loft into a master bedroom suite to enjoy views over the parkland beyond – a rare privilege in zone 2.

The brief was for contemporary and lightweight additions to bring in light, while preserving the original building’s period features. The introduction of a side extension creates a light-filled, open plan kitchen/dining room under a glass roof, with a pivoting door set for generous access to the rear garden. The new roof is planted with native British meadow flowers and grasses, which improves the view and environmental credentials. A brick pamment floor is laid in a herringbone pattern in the kitchen/dining room to match the brick patio outside – to create a sun-soaked courtyard effect.

The two original reception rooms were combined to form a spacious living room with a new hardwearing engineered oak floor but the original pine boards were salvaged and re-laid in the loft. The original floorboards are also exposed on the upper floors and the staircase that perfectly replicates the slim handrail and fine spindles of the existing Victorian stairs extended up to the converted loft.

The converted loft houses a generous master bedroom suite with the salvaged floorboards laid diagonally to emphasise the angular nature of this space. The pallet has been kept neutral and understated which means that all attention is focused on views of the adjacent park through the wall of floor-to-ceiling pivoting glazing set – bringing the openness of parkland seamlessly into their inner London home. 
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X