Posted on:

Spence House

Metcalfe Architecture & Design

Shared By



  • Alan Metcalfe, AIA, LEED AP

Project Status



2,974 sq. feet


Design Awards

View all (8) images

Project Description

Client: This house was designed as a primary residence for a New York City dweller who plans to retire here. Site: The richest experiences happen at the edges of environments (Images 2 and 3). This house is situated on a forest rock outcropping looking out to field, swamp and beyond providing intimate and long distance glimpses of the forest and its animals. Movement: We created excitement with mundane means-a refreshing daily trip from garage to house, revealing a series of views (Image 6)-intimate garden, to the low ceilinged entry, to dramatic, framed interior and exterior vistas. Architectural Language: The design celebrates simplicity, avoiding competition with the dramatic site. It references humble local agricultural sheds and their materials- Red Cedar, Fir and standing seam metal roofing. Feng Shui informed the location and use of spaces. Color: Simple white interior uses punches of color (Image 5) to animate inside layers. Size: High ceilings and long views create a comfortable small house.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X