Posted on:

Sugar Hill Housing

Adjaye Associates, SLCE Architects

Shared By

Angela Cook

Project Status


Year Completed



171,000 sq. feet

Construction Cost

View all (14) images

Project Description


Continuing the practice’s longstanding investigation into the design of houses and domestic space, Sugar Hill is a new mixed-use development in Manhattan’s historic Sugar Hill district of Harlem that will feature affordable housing, early education programs and a new cultural institution. Initiated by a non-profit developer of supportive housing, Broadway Housing Communities (BHC), and generated by a tight budget as well as the exacting parameters of the site, the concept challenges the traditional typology. Unusually, the scheme incorporates a public program, with a children’s museum and early childhood center, which resonates with Adjaye Associates’ commitment to a wider urban and cultural responsibility. The 13-storey, 124-apartment affordable housing complex will be located on W. 155th Street at St. Nicholas Avenue. The practice worked closely with the client and local community to ensure the design is tied to its history, practical and aesthetic requirements, through a series of workshops and planning meetings. The brief required a modern design complementary to its surrounding environment of Gothic revival row-houses.

The response is a textured slab building, which crowns a 76 foot base that steps back at the ninth floor to create a ten foot terrace and cantilever on opposite sides. The textured cladding is achieved with rose embossed pre-cast panels, which achieve a textured, ornamental effect. Saw-toothed fenestration fans across both façades, referencing bay windows that are a common feature of the area. These windows also frame 360' views of New York City including Central Park, One World Trade Center in Lower Manhattan, the Hudson and Harlem Rivers and the new Yankee Stadium. Terraces are placed on the second, third, ninth, and roof levels. At the base of the building is a Children’s Museum of Art & Storytelling. The 18,036 square feet area has been designed with interactive exhibition and performance spaces and an artist-in-residence studio. The second floor will house a 12,196 square feet, light filled early childhood education center and offices for BHC are located on the ninth floor. The residences, education center and museum will be accessed from a landscaped public plaza on St. Nicholas Avenue.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X