Project

Posted on:

Sunday House

Teeland Architects

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Sunday House

Project Status

Built

Size

4,305 sq. feet


ARCHITECT



View all (10) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Our clients purchased a late 70’s modernist brick beach house in Noosa, Australia for a subtropical retreat from the cool Victorian climate. The house was located on a wonderful site that backed onto the Noosa National Park and surfing beaches. The existing dark brown brick residence, although well constructed at the time, had visually dated quite badly and did not take best advantage of the amazing site that backed onto a subtropical rainforest. The owners brief was to modernize the house while retaining as much of the existing building structure as possible.

One of the challenges with the existing house is that it did not take full advantage of the fantastic location backing onto the national park. The rear of the house was largely a solid brick wall looking onto this beautiful view. We proposed carving out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms would look out onto this very private serene landscape. Originally, the house was quite dark internally so we pushed a series of timber lined light wells up through the roof. This allowed natural light to flow in from a high level, as well from the new openings in the brick walls.

The other significant challenge to modernize the existing house was how to transform the front street elevation. The original house had an unflattering rough dark brown brick facade with two equally mission brown garage doors. A separate consideration was that the street elevation faced east and hot morning sun would blast in through the kitchen and dining windows in summer. Our approach was to render the brick in a natural cement finish and design a beautiful timber screen that sat in front of the original facade. This light weight hardwood structure resulted in a refined modern elevation to the street, while also providing sun protection and privacy for the internal spaces.

One of the most unique and delightful design elements of the new house is the semi outdoor bathrooms that look out onto the national park. The original house had an aged light brown plastic shower unit that sat on the back deck, where you could shower outside looking into the forest. The owners loved this feature, so we designed the new bathrooms as hardwood boxes with copper fittings that are largely open onto the private subtropical rainforest.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X