Posted on:


Salas Architecture + Design

Shared By



  • Project Manager: Ignacio Villalba


  • General Contractor: SOLCEQ

Project Status


Year Completed



2,110 sq. feet
View all (26) images

Project Description


The Tanatorium frames very important feelings of its users through the evocation of God and the cavern. A steriotomic architecture formed by  perforated enveloping is born from earth to protect humans when they say goodbye to their deceased. Through a formal gesture, this concrete cavern opens in diagonal direction to the sun, worshiping this primitive god.

The site is a pine wood on the outskirts of a little town, the building is placed in its southern limit to define a new urban edge with a monumental architectural character. The public access is on the west side at the end of a pedestrian path coming from the urban area and leading into a hall space oriented South that articulates circulations to funeral parlors and restrooms.

Throughout an exterior metallic louvers filter the sunlight draws inside with its projected outlines and recreates the feeling of time passing by into a visual level, which marks the cyclic movement of shadows. The louver pattern has been designed to create shadows in summer and allows the sunlight to come in winter to collaborate in the building energetic performance.

The materiality of the building is white concrete, finished in several superficial treatments, galvanized and pre-laquered steel corten, transparent and translucent glass, ceramic tiles and gypsum cast finished white.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X