Posted on:

Tate Modern

Herzog & de Meuron

Shared By

August King



Tate Trustees

Project Status


Year Completed

View all (15) images

Project Description


Tate Modern has changed London since 2000. The impact it has had on urban design and the development of the South Bank and Southwark, has been as substantial as its influence on the city’s artistic, cultural and social life. The new development will add another decisive dimension to the architecture and environment of this quarter and beyond. With a new entrance to The South, and a direct north-south passage, taking people from the Thames through the existing building and the Turbine Hall out to a new city plaza to the south on Sumner Street and from there on to Southwark, the development will connect Southwark with the Thames and provide much improved open, public space.

Tate Modern is the world’s most visited museum of modern art. In its next stage of development the vision is to establish a new model for museums of modern and contemporary art, by fully integrating the display, learning and social functions of the museum, strengthening links between the museum, its locality and the city.

In close collaboration with the Tate, we carved a path through the jungle of unusually numerous parameters that must be taken into account. The resulting paths and connecting lines, gradually acquired shape, condensing into a pyramidal form generated from the combined geometries of the site context and existing building. The clover-shaped dramatic subterranean oil tanks are at the heart of these plans and they are a point of departure for the new building. When we converted the power station we dug out the Turbine Hall in order to turn the vast physical dimensions of the existing structure into a tangible reality. Here, the Oil Tanks form the foundation of the building as the new volume develops and rises out of the structure below. They are not merely the physical foundation of the new building, but also the starting point for intellectual and curatorial approaches which have changed to meet the needs of a contemporary museum at the beginning of the 21st century. These approaches require a range of gallery spaces, both larger and smaller, along with 'As Found' spaces of less conventional shape, and better facilities for the gallery’s popular learning programmes.

As well as doubling the gallery space, The Tate Modern Project will create a diverse collection of public spaces dedicated to relaxation and reflection, making and doing, group learning and private study. These spaces are spread over the building and linked by a generous public circulation system rising through the building. The vertical orientation of these spaces is clear in the same way that a horizontal orientation is evident in the first phase of the Tate Modern.

At the same time we felt it was important for the building to be visible from The North. As one approaches Tate Modern from the river, it can be seen rising behind the power station without competing with the iconic chimney. Integrating the new building into the existing has been fundamental to the project, as well as integrating it into the skyline of the city and ensuring that visitors both inside and out could orient themselves.

We wanted the combined elements of Tate Modern, old and new, to be expressed as a whole, to have them come together and function as a single organism. Using the same base palette of bricks and brickwork in a radical new way, we created a perforated brick screen through which light filters in the day and through which the building will glow at night.

The brickwork also reacts to the inclined faces of the form by stepping to approximate the pure geometry. With both of these simple actions, texture and perforation, the brickwork is transformed from a solid and massive material to a veil that covers the concrete skeleton of the new building. The façade changes in appearance depending on the observer’s point of view, not just from transparent to opaque, but also in pattern and orientation. This continuous wrap of perforated brickwork is broken through the introduction of horizontal cuts to allow for views out and to provide for daylight and natural ventilation to the internal spaces. The location of these 'cuts' is in direct relation to the internal programming and planning of the building. The result is a new yet symbiotic reading that is distinct and unique along the skyline of London.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X