Project

Posted on:

The Aleph

Shared By

dmadsen

Client/Owner

Faena Group

Consultants

  • Berdichevsky-Cherny Arquitectos
  • Structural Engineer: Jose Norberto Galay
  • Structural Engineer: Buro Happold
  • Bovis Lend Lease
  • Mechanical Engineer: Estudio Grinner
  • Electrical Engineer: Estudio Grinner
  • Landscape Architect: Olin Partnership
  • Estudio Grinberg, Estudio Labonia, Fluidity Design Consultants, Martin Evans and Sylvia de Schiller, Theatre Projects Consultants

Project Status

Built

Year Completed

2012
View all (11) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The redevelopment of the former industrial port district of Puerto Madero, close to Buenos Aires’ financial centre, represents a dynamic meeting of civic space, the arts, commerce and community. Drawing the life of the city to the waterfront, the design for El Aleph – the final chapter of the Faena Arts and Technology District - combines new construction with the selective refurbishment of existing buildings to provide a sustainable urban quarter with a wide range of social and cultural amenities.
Comprising a series of three mixed-use residential schemes, the development will create a new waterside community with generous civic space at its heart offering the opportunity to experience art and culture.
Drawing on vernacular traditions of courtyards and open terraces, the scheme promotes outdoor living and a rich public realm, which has a particular resonance with the local lifestyle and climate. There is also a floating island clubhouse with swimming pool and spa, and a 100-room hotel, programmed for phase 2 of the development. A covered market square with a dockside frontage is the centrepiece of a new urban plaza. Naturally sheltered from the sun and the rain, visitors are drawn into a cultural centre below. At street level, the carefully landscaped pedestrian realm is enlivened by galleries, shops and cafes, which are integrated with the residential lobbies.
Inspired by the architectural and cultural legacy of the Belle Époque era, the apartments are imposing and generous. The first phase of the design comprises a 9-storey apartment block enclosing a public landscaped courtyard. The materials are bright and warm, with bronzed aluminium glazing and sun screening, limestone flooring and an organic colour palette. The dual aspect apartments, light-filled and well ventilated, contain a combination of split level sections with vaulted ceilings and double height living areas. External rooms blur the edges between outdoor and indoor living.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X