Project

Posted on:

The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

Foster + Partners

Shared By

dmadsen

Location

Calgary, AB

Client/Owner

H+R Real Estate Investment Trust

Consultants

  • Matthews Southwest Developments
  • Zeidler Partnership
  • Structural Engineer: Yolles
  • Civil Engineer: Kellam Berg
  • Mechanical Engineer: Cosentini Associates
  • General Contractor: Ledcor Construction
  • Leber Rubes
  • KJA
  • Cerami
  • Lighting Designer: Claude Engle Lighting Design
  • Landscape Architect: Carson McCulloch
  • Sturgess Architecture
  • Transolar
  • RWDI
  • DA Watt
  • Cygnus
  • Leber-Rubes
  • Via Partnership
  • Jaume Plensa
  • Brook Van Dalen

Project Status

Built

Year Completed

2013

Size

199,781 sq. meters

Type

Commercial
View all (22) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Special events have been held in Calgary this week to mark the official opening of The Bow, a 237-metre-high headquarters tower – the city’s tallest building and Canada’s tallest tower outside Toronto. A bold new landmark on the skyline, the project is equally significant in urban, social and environmental terms: the public base of the tower is filled with shops, restaurants and cafes and extends into a generous landscaped plaza, while the office floors are punctuated by three six-storey sky gardens, which encourage natural ventilation and help to significantly reduce energy use.
The Bow is the first major development on the east side of Centre Street, a major axis through downtown Calgary, and it provides a shared headquarters for Encana and Cenovus. The building’s form was shaped by analysis of the climate and organisations. The tower faces south, curving towards the sun to take advantage of daylight and heat, while maximising the perimeter for cellular offices with views of the Rocky Mountains. By turning the convex facade into the prevailing wind, the structural loading is minimised, thus reducing the amount of steel required for the inherently efficient diagrid system. Each triangulated section of the structure spans six storeys, helping to visually break down the
scale of the building.
Where the building curves inwards, the glazed facade is pulled forward to create a series of atria that run the full height of the tower. These spaces act as climatic buffer zones, insulating the building and helping to significantly reduce energy consumption. As each floor plate has been sized to accommodate a whole business unit, there was a need to promote collaboration across the companies and bring a social dimension to the office spaces. Vertical access to the office floors is therefore directed through three spectacular sky gardens, which project into the atria at levels 24, 42 and 54 and incorporate mature trees, seating, meeting rooms, catering facilities and local lift cores. Staff facilities in these atria are complemented by an auditorium at the very top of the building.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X