Project

Posted on:

The Courtower Houses

Hashim Sarkis Studios

Shared By

Symone Garvett


Project Name

The Courtower Houses

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

14,983 sq. feet


Team

  • Hashim Sarkis (Principal)
  • Boulos Douaihy (Project Coordinator)
  • Rola Idris
  • Sandra Frem
  • Wissam Chaaya
  • Samir Bitar
  • Pablo Roquero
  • Cynthia Gunadi
  • Penn Ruderman
  • Christopher Johnson
  • Charif Tabet
  • Helena Briones

Consultants

  • Construction Manager: Polygon Sal
  • Structural Engineer: Rudolphe Mattar
  • Mechanical Engineer: Roger Kazopoulo
  • Electrical Engineer: Roger Njeim
  • Landscape Architect: Exotica


View all (18) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The project consists of four single-family houses on the coast of Aamchit, Lebanon as well as the rehabilitation of the existing landscape and old houses.

The site slopes west towards the Mediterranean, its angle allowing for embedding the houses in the landscape in such a way that the front is open to the view and breeze whereas the other sides of the house are protected by earth. Each house consists of a double-layer wall that retains the earth from the east and slopes with the land north and south.

The framing/retaining wall is doubled to create insulation and service passage against the soil’s humidity and to draw in cool air into the house. The double perimeter wall also works as a structure and is used for all the services of the house, leaving the ground floor open. A courtyard is inserted in the back to enhance cross ventilation and create a microclimate in the extreme days of summer and winter.

A tower that houses the bedrooms is placed at the southeastern side of the courtyard to provide shading. It works as a chimney to release the heat from the courtyard and the bedrooms. The stair and bathrooms are located at the east and south side to provide a thermal mass against the summer heat while the northwest corner is completely clear of structure, turning the bedrooms into balconies when the windows are open. The combination of the courtyard and tower produces a new house typology that is used with degrees of variation on the site as the development grows around its common facilities and the sea.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X