Posted on:

The Gables

PATALAB Architecture



  • General Contractor: ECI Refurbishment
  • Structural Engineer: Richard Jackson
  • Mechanical Engineer: THD Consulting Engineers
  • Other: Metropolis Green
  • Other: Rolfe Judd

Project Status


Year Completed

View all (7) images

Project Description


Creating a contemporary three-bedroom family home in a landlocked site, with polished concrete interiors and a sunken seating area.

Nestled between a Victorian terrace and main railway lines, this landlocked site presented a great design challenge and informs the introverted design approach. Due to the densely built context and adjacent railway line, Rights to Light, overlooking and acoustic considerations were paramount from the very beginning and has had a visible influence on the design. The site required extensive refurbishment and was part funded through the refurbishment of an ancillary building to form two further apartments around a shared courtyard.

Now comprising a generous three-bedroom house, the ground floor of the main residence
accommodates the open-plan living, dining and kitchen areas. The open floor plan is structured by three elements: large openings bringing in the natural light, a sunken seating area set into the polished concrete floor and a wide staircase leading to the upper floors.

The Gables; named after the key architectural motif of the façades which establishes the residential setting, seeks to work with an industrial past and embrace its raw form, warming the interior with the delicate detailing of the timber fins and encompassing a sunken seating area with soft fabric.

The client was very keen to achieve BREEAM ‘very good’ accreditation. Externally the buildings were refaced, providing the opportunity to create cavity walls and hence substantially upgrade the thermal and acoustic performance; whilst also introducing a new façade material, uniting what was previously a patchwork arrangement into a balanced composition. Responding to the courtyard setting a reflective façade material was used that glistens in the direct sunlight and give the development a jewel-like appearance. The shimmering surface changes with the light conditions and injects an element of
surprise and nobility into the main courtyard.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X