Posted on:

The Leadenhall Building

Rogers Stirk Harbour + Partners


British Land/Oxford Properties


  • Structural Engineer: ARUP
  • Other: Arup
  • Davis Langdon
  • Construction Manager: M3
  • Landscape Architect: Edco Design London
  • General Contractor: Laing O'Rourke
  • Other: Kone
  • Other: DP9

Project Status



79,000 sq. meters

Construction Cost

View all (18) images

The Leadenhall Building, designed by Rogers Stirk Harbour and Partners, won the inaugural City of London Building of the Year award. The 48-story Leadenhall Building was selected out of a pool of 15 London buildings nominated by members of the public. Architect Richard Rogers, Hon. FAIA, received the award on behalf of the building at an event held at the Architects' Company Installation Court Lunch at the Stationers' Hall on September 16.

Three other buildings joined Leadenhall on the shortlist: St. Bartholomew's Hospital, by HOK; 8–10 Moorgate, by Allies and Morrison; and 6 Bevis Marks, by Fletcher Priest. The award was organized by the Worshipful Company of Chartered Architects (WCCA), and the jury for the award was led by Paul Finch, program director of the World Architecture Festival. A public exhibition showcasing the winner and shortlisted entries will be on public view at the City Center in The Guildhall through October 16.

“The City of London is home to some very fine examples of contemporary architecture," Peter Murray, master-elect of the WCCA, said in a release. "We are keen to support good design and to encourage City businesses to do so in the future.”Deane Madsen

Project Description

This 50-storey tower opposite Lloyd’s of London rises to a height of 224.5 metres (802 feet), its slender form creating its own distinctive profile within an emerging cluster of tall buildings in this part of the City of London. The building’s tapering profile is prompted by a requirement to respect views of St Paul’s Cathedral, in particular from Fleet Street. The tower’s design ensures that from this key vantage point the cathedral’s dome is still framed by a clear expanse of sky.

The office floors are designed to meet the highest quality office space standards taking the form of rectangular floor plates which progressively diminish in depth towards the apex. Instead of a traditional central core providing structural stability, the building employs a full perimeter braced tube which defines the edge of the office floor plates and creates stability under wind loads. The circulation and servicing core is located in a detached north-facing tower, containing colour-coded passenger and goods lifts, service risers and on-floor plant and WCs.

The building’s envelope expresses the diversity of what it encloses, reinforcing the composition and providing legibility to the primary elements. Although the tower occupies the entire site, the scheme delivers an unprecedented allocation of public space – the lower levels are recessed on a raking diagonal to create a spectacular, sun-lit seven-storey high space complete with shops, and soft landscaped public space.

This public space offers a half-acre extension to the adjacent piazza of St Helen’s Square. Overlooking the space is a public bar and restaurant served by glazed lifts. This new public space provides a rare breathing space within the dense urban character of the City of London.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X