Project

Posted on:

The New Whitney Museum of American Art

Cooper Robertson

Shared By

CRP, Cooper, Robertson & Partners


Project Name

The New Whitney Museum of American Art

Location

Gansevoort Street between West Street and the High Line Park




10014

Project Status

Built

Year Completed

2015

Size

220,000 sq. feet

Client/Owner

Whitney Museum of American Art


ARCHITECT

Consultants

  • Structural Engineer: Roberts Silman Associates
  • Lighting Designer: Arup
  • Electrical Engineer: JB&B
  • Mechanical Engineer: JB&B
  • Building Enclosure/Artwork: JAM Consultants
  • Building Enclosure/Artwork: Kramer Levin
  • Civil Engineer: Philip Habib & Associates
  • Building Enclosure/Artwork: Stuart-Lynn
  • Geotechnical Engineer: URS
  • Building Enclosure/Artwork: Van Deusen Associates
  • Building Enclosure/Artwork: Cerami
  • Building Enclosure/Artwork: Theatre Projects
  • Building Enclosure/Artwork: Ton Tech
  • Building Enclosure/Artwork: AKRF


Certifications and Designations



Type

Cultural

View all (5) images

Project Description

The Whitney Museum’s programs and needs outgrew its existing 61,000 square foot Marcel Breuer-designed building. Cooper Robertson completed an analysis of the existing Museum’s program, assessed the desired program, analyzed the zoning/landmark district implications, provided bulk/area design options, and made recommendations for expansion. Although our scheme for expansion received Landmarks approval, the limitations of the site and the cost of the project led the museum to ultimately develop a new building. The Whitney selected a site adjacent to the High Line in the Meatpacking District and selected Renzo Piano Building Workshop in collaboration with Cooper Robertson as architects for the project.

Located on Gansevoort Street, the new building places the Whitney at the epicenter of New York’s newest cultural district. The building stacks the program in six stories and responds to its low-rise neighbors with a series of terraces that step back from the adjacent elevated High Line park. A public plaza creates a vibrant street-level entrance with generous outdoor gathering space and an adjoining restaurant. The design features 50,000 square feet of bright, double-height galleries overlooking the Hudson River, education center and research library, art storage and conservation labs, office/support space, a museum shop, an informal café, and a 200-seat theater for public programs. The new building anticipates a LEED-NC Gold rating. The museum opened to the public on May 1st, 2015.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X