Project

Posted on:

Toni Stabile Student Center

Marble Fairbanks

Shared By

Xululabs

Client/Owner

Columbia University Graduate School of Journalism and Columbia University Facilities

Consultants

  • Structural Engineer: Robert Silman Associates
  • Mechanical Engineer: Plus Group
  • Electrical Engineer: Plus Group
  • Plumbing Engineer: Plus Group
  • Front
  • Lighting Designer: Richard Shaver Architectural Lighting
  • Thumb Projects
  • Proxy Design
  • Stevens Institute Product Architecture Lab
  • General Contractor: Structure Tone
  • A-Val Architectural Metals
  • Maloya Laser

Project Status

Built

Size

10,000 sq. feet

Keywords

Award Winners

View all (5) images

Project Description

Marble Fairbanks — A new gathering space (dubbed the "social hub") and café for Columbia University's renowned Graduate School of Journalism uses digital fabrication techniques to tell the story of its own conception and construction. The client specifically asked for a combination of tradition and innovation that would reflect the history and mission of the school. The 9,000-square-foot remodel is spread across two floors of an original McKim, Mead & White building and a 1,000-square-foot glass addition, which includes a daylit café.

The focus of the renovation is the double-height social hub. The public spaces are highlighted by four primary surfaces whose design parameters are distinct. Marble Fairbanks defined different "performance" criteria for each that could be used to create digital patterns that relate specifically to different programmatic spaces. The design of the social hub's ceiling is driven by "acoustical" performance; that of its west wall by "cultural" performance. The ceiling of the café takes its cues from "environmental" performance; its east façade from "dynamic" performance. The first three surfaces are metal panels whose elaboration employs digital design and fabrication techniques. For each, the designers chose appropriate images and wrote computer scripts that created perforated palimpsests of that imagery while simultaneously accommodating the surfaces' structural, lighting, mechanical, and fire protection needs. The dynamic façade is an operable glass wall, which raises and lowers slowly, allowing access to an adjacent courtyard.

Ralph Johnson saw references to Alvar Aalto's variegated brick walls in the undulated steel scrims, saying, "It's like an experimental room of textures of metal." Jurors noted the now-ubiquitous laser cutting method of production—a trend that's even more popular with students than practitioners. Marion Weiss summed the design up as an ethereal space, whose experience "is not to notice the thing of it, but the effect of it."
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X