Project

Posted on:

Troll Hus

Mork-Ulnes Architects

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Troll Hus

Project Status

Built

Year Completed

2015

Size

3,300 sq. feet


Team

  • Casper Mork-Ulnes
  • Grygoriy Ladigin

Consultants

  • General Contractor: Bruce Barth
  • Civil Engineer: Timothy K. Ferrell


Awards



View all (11) images

2016 Residential Architect Design Awards
Custom House More Than 3,000 Square Feet: Honorable Mention

The 3,300-square-foot Troll Hus in Norden, Calif., draws inspiration from alpine chalets and local predilections toward indoor-outdoor living. Mork Ulnes Architects raised the two-floor, pine-tarred wood-clad house a story above ground on concrete piers to account for extreme snowfall, which has exceeded 800 inches in a single season. Generous decks provide all the living spaces with adjacent outdoor areas; overhangs harness winter light while shading the interiors from summer sun. The top level’s open plan encompasses the kitchen, living, and dining areas under vaulted ceilings capped by skylights that harvest as much scarce winter sun as possible to light the clean-lined interior.

Project Description

FROM AIA SAN FRANCISCO:

Trollhus is a 3,300-square-foot single-family residence in Norden, California driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800 foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living. Based on the alpine chalet building type, the house is lifted from the ground on concrete legs to protect it from snow in excess of 800 inches a year. The building’s orientation shields it from prevailing winds while allowing living spaces to open onto glazed south-facing balconies, maximizing solar exposure in the winter and shading the interior in the summer. The main living space at the upper level has an open plan configuration below two vaulted ceilings capped with skylights, demarcating two smaller spaces more akin in scale to an alpine cabin. The building is clad in pine tar-treated wood—the same natural, robust cladding found on 1000 year old Norwegian churches—which allows the Trollhus to recede within the canopy of the surrounding pines.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X