Project

Posted on:

Underhill

Bates Masi + Architects

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Underhill

Size

6,340 sq. feet


Awards



View all (12) images

2016 Residential Architect Design Awards
Custom House More Than 3,000 Square Feet: Award

Bates Masi + Architects designed the Underhill residence as a place that embodies the Quaker tenets of simplicity, humility, and inner focus for a professional couple and their children. The 6,340-square-foot complex on a 3-acre suburban site in Matinecock, N.Y., is composed of four shingled and gable-roofed pavilions that are reminiscent of early Quaker settlements in the area, but reimagined as a modern and minimalist contemplative retreat. “It is a study of vernacular forms done in a completely novel way,” juror Kevin Kudo-King said. “It is well-detailed and well-crafted, and creates great spaces.”

The north side of the complex presents three primarily opaque pavilions to the street: the entry and guest quarters sit to the east, the main living spaces occupy the center structure, and the garage and utility spaces sit to the west. A fourth, two-story pavilion sits behind the others and houses the bedrooms. The south corners of each of the pavilions feature curtain-lined sliding glass walls that can be opened wide, dematerializing the barrier between the interiors and the backyard. Central courtyards within each pavilion provide every room with at least two exterior exposures. Oak floors and weathered-oak ceiling boards in the interiors are laid concentrically around the courtyards, providing material warmth while accentuating the geometry of the exterior spaces.

Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X