Posted on:

University of Applied Sciences Utrecht Educational Facility

Schmidt Hammer Lassen Architects

Shared By



University of Applied Sciences Utrecht

Project Status

Concept Proposal


240,143 sq. feet
View all (6) images

Project Description


Schmidt Hammer Lassen Architects is part of the winning SPARK consortium to design the new 22,310 m2 educational facility for the University of Applied Sciences Utrecht in the Netherlands. The new building will house seven institutes as well as university facilities. It will be located on the campus amongst world-known architectural building designs by OMA, UN Studio, Wiel Arets and Mecanoo. The new educational facility completes the existing ‘Kasbah’ master plan and will provide space for over 6,500 students, staff and visitors. It forms a strong and clear mark on the site, where it will activate and support the dynamic life on the campus.

The new educational facility will offer two large 200+ seat auditoriums, two smaller auditoriums, TV / radio studios, a knowledge centre, classrooms, café, food shops and parking for more than 1,200 bicycles.

The project will create a new inner courtyard facing the neighboring student housing block from where the volume steps up towards the east façade allowing it to connect with the existing buildings. This creates a building that is activated from all sides.

"We have created a strong and clear gable motif that forms the final end of the Kasbah masterplan. The building yields to the adjacent buildings with a series of green terraces and roof gardens. Coherence with the surrounding campus is achieved by the use of a similar floor-tiling outside and inside on the building's ground floor, which acts as a large open piazza with cafes, conference center, amphitheater and lecture halls," explains Kristian Ahlmark, Senior Partner at Schmidt Hammer Lassen.

The façade is clad in light concave and convex panels of anodized aluminum in seven warm colors, with each color representing an institute. The major functions of the building show in the façade with large color fields.

With all general functions situated on the ground floor, the seven different institutes are spread over the other seven floors, most with direct access to outdoor spaces, which will be used for learning and interaction. The institutes connects via a spectacular atrium which forms the heart of the plan. On each floor, “academic "bookshelves" containing smaller meeting rooms and study cells serve as gateways to the individual institutes, from which there is access to classrooms and offices via a walkway.

"We've tried to create a place that encourages the chance encounter. By activating the heart of the building, the atrium becomes the primary function of logistics where the school’s flow distributes via kaleidoscopic stairs, bridges and escalators. Thus, the atrium becomes the building’s meeting place where paths cross, experiences are shared and insight into other institutes is gained," concludes Kristian Ahlmark.

The scheme targets the BREEAM Excellent sustainability standard.

The consortium SPARK won the bid to design, build and maintain the new premises for 15 years. The new educational facility is planned to open in December 2017.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X