Posted on:


Studio Dwell Architects

Shared By

Cyprien Roy


  • Mark Peters, AIA

Project Status

View all (4) images

Project Description

From AIA Chicago:

Looking like a missing tooth, this project helped to complete a gap in the urban fabric of this intimate residential row-house street in Chicago.

The row-houses were built in the 1890's, showing wear and demolition over the years. Infilling this small lot provided challenges for the new residence; to not disturb adjacent structures, party walls and to respect the existing scale of the street. Current zoning allowed for a building two stories taller than the block. To keep in scale, floor levels and the front height of the residence were aligned with the adjacent houses. The upper level is setback 16 feet making it difficult to read from street.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-front and back, required a revised design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open volumes and transparent walls and floors throughout, allowing natural light down through the residence. Staggering these stacked volumes not only provided a continual sustainably smart light source, but also provided intimate spaces.

Exposed white masonry interiors further aid in bouncing light inside. The created effect is that of a folded open residence that provides privacy when desired.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X